Otho

teljes nevén Marcus Salvius O., római császár, Kr. u. 32. születvén, Nerónak kortársa, barátja, sőt ifjukori kihágásaiban pajtása volt. Nero kedvelte, de mikor észrevette, hogy Poppaea Sabinánál férji jogait még a császárral szemben is hajlandó érvényesíteni, kegyvesztetté lőn és Lusitaniaba kellett mennie kormányzónak. Nyilván ez is hozzájárult ahhoz, hogy O. Galbát pártolta és trónra jutni segítette; de 69. ezt is megölette és maga ült a császári székbe; rövid időre, mert a légiók egy része nem ismerte el és Vitellius mellé állott, aki gyors menetekben Itáliába hatolt, mielőtt ezt O. megakadályozhatta volna. A mérkőzés Bedriacumnál történt és dacára O. hivesi kisebbségének, eldöntetlenül maradt, amit azonban az új császár vereségnek vett, s öngyilkossággal vetett véget életének. (69 ápr. 16.).

Othomi

v. otomi, külön nyelvet beszélő indus törzs, mely Mexikó egyes vidékein lakik, s neve szerint (otho-mi a. m. nem állandó, vagyis nomád) kóbor életet élt. A mexikóiakkal szemben, kik később vándoroltak be, az O.-ak bennszülöttek voltak, s hirük, mint vad, barbár és műveletlen törzsé, máig is fennmaradt. A férfiak ajkukban és füleikben szögecskéket viselnek, a nők pedig mellüket és karjaikat kékre tetoválják; a mexikói főváros szolganépe nagy részt az O.-akból kerül ki. Fő istenük Oteontecuhtli, továbbá Yocippa és Atetein.

Othonna

L. (növ., Aristotela Adans.), sugaras, fészkes növény. Mintegy 80 faja Afrika D-i részén terem. Az O. crassifolia L. New-York virágpiacán gyakori, virágvederbe teszik, s egész méter hosszu gyenge kacskaringói kecsesen csüngnek le. Kacskaringói évenként gyorsan megújulnak és szőrnemü cifraságot csinálnak belőle. Különben folyton virágzik, virága sárga.

Othrys

jelentékeny hegység Tesszáliában. Magassága 170 m. Egyes részeiben különféle neveket visel: Varibovo, Goura és Jerako. Ez idő szerint Görögországnak É-i határa s most Mavrikának hivják.

Otiater

(gör.) a. m. fülorvos; otiatria vagy otiatrika, fülgyógyászat.

Otis

L. (állat), l. Túzok.

Otitisz

(gör.) a. m. fülgyulladás, l. Fül.

Otium

(lat.) a. m. pihenés, nyugalom.

Otkritoje piszmo

(orosz, a. m. nyilt levél), Oroszországban a levelezőlap neve.

Otley

(ejtsd: ottle), város York angol grófságban, West-Ridingben (13 km.-nyire Bradfordtól), a Wharfe és vasút mellett, (1891) 7838 lak., nagy gépgyárakkal; gabonakereskedéssel.


Kezdőlap

˙