Otorrhoea

(gör.-lat.) a. m. fülfolyás (l. o.).

Otoszkóp

(gör.) a. m. fültükör (l. o.).

Otr

a skandináv monda mitikus alakja, Hreidmar fia, Regin és Fafnir testvére. Egyszer vidra alakjában egy vizesésben tartózkodott, akkor Loki isten kővel agyonütötte, amiért az ázok Hreidmarnak birságot fizetnek.

Otranto

(Hydruntum, Hydrus), kikötőváros és érseki székhely Lecce (ettől 18. km.-nyire) olasz tartományban, az Adriait a Jón-tengerrel összekötő csatorna és vasút mellett, 2335 lak., akik nagyobbára halászok; székesegyházzal, amelynek néhány oszlopa egy Minerva-templomból való. Erődjét Aragoniai Alfonz építette és V. Károly megnagyobbította. O.-t a törököktől 1481 aug. 10. a magyarok szabadították meg. A Minerva-forrást, melyet a magyarok a törököktől elzártak, ma is Fontana degli Ungherinek nevezik.

Otranto hercege

l. Fouché.

Otrantói-szoros

75-140 km. széles tengerszoros, amely az Adriai-tengert a Jónival köti össze. Fenekén tenger alatti kábel visz át Korfuba.

Otrepijev

Giskra, l. Demeter (5.).

Otricoli

(ejtsd: -koli), község Perugia olasz tartományban, 20 km.-nyire Ternitől, a Tiber balpartja közelében, a régi Via Flaminia mellett, 1522 lak. Ismeretes azon Zeus - mellszoborról, amelyet itt találtak, a helységről neveztek el és jelenleg a Vatikán Sala rotondájában őriznek.

Otrokócs

nemzetségéből Atracsik hat fiát, kik a gömöri vár jobbágyai voltak, IV. László király 1271. a cseh hadjáratban szerzett érdemeik elismeréséül 1274. nemesi rangra emelte s nekik adta a gömörvármegyei Harkácsot. 1294. e birtokukat 74 márkáért már eladták.

Otrokocsi Flóris

l. Fóris.


Kezdőlap

˙