Ottumwa

Wapello county székhelye Iowa É.-amerikai államban, a Desmoines és vasút mellett, (1890) 14,000 lak., gépgyárral, őrlő- és fürészmalmokkal, keményítő gyárral, olajpréseléssel és vánszonszövéssel; élénk kereskedéssel.

Ottweiler

az ugyanily nevü járás székhelye Trier porosz kerületben, a Blies és vasút mellett, (1890) 5150 lak., agyagiparral, dohány-, szivar- és sörgyártással; közelében szénbányákkal. 1662-ig a nassau-saarbrückeni grófoknak volt székhelye.

Otus

(lat.) a. m. fülesbagoly, l. Bagolyfélék.

Ótvar

(crusta luctea, ekzema larvale infantum, porrigo larvalis), igen közönséges betegség, az ekzemának (l. o.) egy neme, amely majdnem kizárólag gyermekeken és csecsemőkön fordul elő, különösen az arcon, homlokon, fülkagylókon és a hajzatos fejbőrön. A bőr duzzadt és piros lesz, viszketés ll be, majd egyes apró kölesnyi, kenydermagnyi göbcsék, hólyagcsák mutatkoznak, végre az egész megbetegedett bőrfelületen bő savószerü kiizzadás áll be, amely csakhamar sárgás mézgaszerü pörkké szárad be, amely erősen a bőrhöz tapad, s attól csak nehezen választható le. A köznép nálunk különben Ó.-nak nevez minden gyermekbetegséget, ahol a test látható részein, különösen az arcon és fejen ilynemü pörkök lépnek fel, ugy hogy a tulajdonképeni ekzemán kivül egy csomó másnemü bőrbántalmat is (impetigo contagiosa, favus stb.) ide számítanak. A bántalom kezelése igen egyszerü és az ekzema gyógykezelésének általános szabályai szerint történik. Először is a pörköket távolítjuk el langyos fürdők, bő beolajozás stb. által, azután ey indifferens, vagy gyenge antiszeptikus fedő kenőcsöt v. pasztát (bór, cink, szalicil stb.) alkalmazunk. A köznép azt hiszi, hogy az Ó.-t «visszafojtani» veszélyes, azért nem is igen kezelteti.

Ótvarpenész

v. fejkosz (Achorion Link et Remak). Az A. Schvenleinii Remak a gyermek fejkoszában élő penész a fonalgombák vagy fonalpenészek rendjében. L. Koszosság.

Otway

(ejtsd: ottve) Tamás, angol drámairó, szül. Trottonban 1651 márc. 3., megh. 1685 ápr. 14. Winchesterben tanult és 1669. az oxfordi egyetemet hallgatta, de nem végezte be, hanem a szinpadra lépett, hol azonban nem aratott sikert. Mint drámairó szerencsésebb volt (első darabja: Alcibiades, 1675) és Don Carlos tragédiája (1676) nagy sikert aratott. Két legjobb tragédiája The Orphan (1680) és Venice preserved (1681) nem talált teszésre. Ezt az utóbbit, melyben nagy drámai erő és kiváló szinpadi érzék nyilatkozik, 1895 nov. szinre hozták Párisban és sikerrel adták. Műveinek legjobb kiadása Thorntól (3 köt., London 1813).

Otzen

János, schleswigi építész, szül. Siesebyeben 1839 okt. 8. A hannoveri politechnikumban tanult (1858-62), 1867. állami szolgálatba lépett, de aztán magánvállalkozó lett s 1878. meghivták a berlini műszaki főiskolához, melynek tanára, később a bécsi és berlini akadémiák tagja, 1885. pedig a berlini akadémián egy mesteriskola igazgatója lett. O. a csúcsíves stilus egyik leghivatottabb művelője; igen sok templomot épített Németország számos városában. Irta: Baukunst des Mittelalters (Berlin 1880-83); Got. Bauornamente (u. o. 1888); Ausgeführte Bauten (u. o. 1889-92).

Oubliette

(franc., ejtsd: ubliet), szó szerint fordítva a. m. helyiség az elfelejtettek számára; föld alatti börtön, avagy csapóajtókkal ellátott mégy gödör, amilyen majd minden lovagvárban volt.

Ouche

(ejtsd: us), a Saône 55 km. hosszu jobb oldali mellékfolyója Côté-d'Or Ny-i lejtőjén 400 m. magasban ered, a Vandenesse által összeköttetésben van a Burgundiai-csatornával, fölveszi a Suzont és Saint-Jean-de Losne közelében torkollik. Vizkörnyéke 925 km2.

Ouchy

l. Lausanne.


Kezdőlap

˙