Öhme

Ervin, német festő, szül. Drezdáben 1831 szept. 18. Először atyjának, Öhme Ernő Ferdinánd (1797-1855) tájképfestőnek volt tanítványa, majd Richter Lajosnál és a drezdai akadémián tanult, később pedig tanulmányútjain ügyes tájképfestővé képezte ki magát. Ebben a nemben legismertebb képe a drezdai képtárban levő Kőbánya a szász Svájcban. Azonkivül nagy dekorativ tevékenységet fejtett ki, számos gobelint készített a szász udvar számára, három falképet festett a meisseni Albrechtsburgban stb. 1887-1889. festette a caracasi parlament épülete számára a Venezuela köztársaság függetlenné nyilvánításának nagy képét. 1887 óta a drezdai technikai főiskola tanára.

Öhringen

az ugyanily nevü járás székhelye a württembergi Jagst-kerületben, az Ohrn és vasút mellett, (1890) 3914 lak., gazdasági gépek, iskolapadok készítésével, sörgyárral és jelentékeny bortermeléssel; fejedelmi kastéllyal, amelynek nagyszerü pincéi vannak; templomában érdekes síremlékek láthatók.

Ökle

(állat, Rhodeus amarus Ag.), a nyilt hólyagu halak rendjébe tartozó kis halfaj; szájnyilása mélyen fekszik, kicsiny, bajusztalan; törzse magas, oldalt összenyomott; oldalvonalai csak az első 5-6 pikkelyen láthatók. Az ívás idejének kivételével a him és a nőstény egyszinü, hátán szürkés- vagy barnászöld, odalain kékes ezüstfényü, farkúszójától a törzs közepéig egy zöld szinű hosszsáv fut végig; az ívás idején a him pompás fémes fényt ölt magára, oldalai megkékülnek, hasa narancs- vagy cseresznyepirossá válik, hát- és alfelúszója sötétvörös lesz. Hossza 5-10 cm. Közép-Európa édes vizeit lakja, nálunk is gyakori és vidékek szerint más-más név alatt ismerik; általánosabb nevei; keserühal, lapistyán, laponya, petikehal, pohé, sároglya, szt. Péter hala. Ívása ápr. és máj. hónapban történik. A folyó, kavicsos vizeket szereti, de megél más fajta édes vizben is. Húsa keserü ízü. Növényekkel táplálkozik.

Öklöndözés

c. ökröndözés, a hányást (l. o.) megelőző kellemetlen érzés, főleg a torokban, amelyhez apró, nem tökéletes hányási mozgások csatlakoznak. Gyógyítása összevág a hányás kezelésével.

Önkolampadius

l. Oecolampadius.

Ökonomia

(gör. a. m. háztartás), általában mindenféle gazdasági, szabályozott és céltudatos üzem, különösen pedig a gazdálkodási tevékenység a mezőgazdaságban. Okonomus tehát akár a mezőgazda, aki önállóan folytatja saját gazdaságát és annak jövedeleméből él, akár olyan gazdálkodó hivatalnok (alkalmazott), aki a nagyobb szabásu mezőgazdasági üzemben a gazdának helyét pótolja. Ökonomisták a fiziokrata rendszer hivei. L. Fiziokratizmus.

Ököljog

(lat. jus manuarium) a. m. fegyveres önbiráskodás, melynek Németországban csak az u. n. örök béke (Pax publica; Ewiger Landfrieden) megállapítása 1495. s az a fölött való felügyeletért 1500. szervezett birodalmi kormány (Regimentum Imperii, Reichs-Regiment) I. Miksa császár alatt vetett véget.

Ökölvívás

(gör. pigme és pix) a testgyakorlatoknak ama, már a régi görögök és rómaiak által kedvelt neme, midőn az ellenfelek karjaik kilökésével igyekeznek egymást érinteni. Az ütés, fogás, a lábbal való gáncsolás tilosak. A védelem a karnak elütéseiben, a lökés felfogásában v. a félreugrásban áll. A mai Ö.-nál a vívók mindkét kezükre kitöltött kesztyüt húznak, ugy hogy a lökések nem veszélyesek. A lökések csakis övtől fölfelé engedhetők meg. Az angoloknál az Ö. (boxolás) a nép minden rétegében nagyon el van terjedve, mig más népeknél sem mint látványosság, sem mint testgyakorlat nem kedvelt. Egyedül Magyarországon gyakorolják a sportegyesületekben, mint nagyon erősítő mozgást, de általános kedveltségre ez ideig nálunk sem emelkedett.

Ökör

igy nevezik a heréitől megfosztott him ivaru szarvasmarhát, de csak akkor, midőn már teljesen kifejlődött; előbb, ameddig nő, tinónak mondják, ha pedig az ökör megöregedik és hízóba kerül, göbölynek (sőrének) hivják. Hazai szarvasmarhafajtánk szolgáltatja a legjobb igásökröket, ellenben a Ny-i fajtáju ökrök hízékonyabbak. L még Állati munkaerő, Bőr és Hús.

Ököradó

l. Ököráldozat.


Kezdőlap

˙