Perfoliatio

(növ.) a. m. átnövés, a levélnek a szár körül való átnövése; perfoliatus a. m. átnőtt, l. Átnőtt levél.

Perforáló gép

l. Lyukasztó gép.

Perforatio

(lat.), sebészeti műtét, a testnek természetes v. természetellenes fejlődött üregei vagy csatornái falazatának v. más határos tömör testrészek szúró vagy fúró eszközök segítségével oly célból való megnyitása, hogy azok tartalmát eltávolítsuk avagy azokat gyógyszerek alkalmazására hozzáférhetővé tegyük. A patologiában a kanálisok vagy üregek falazatainak fekély, üszkös fekély stb. által történt átlikasztása. - Szülészeti P. az anya testében levő gyermek fejének mesterséges megnyitása és kiürítése, ami abban az esetben történik, ha a fej olyan nagy, hogy az a medencén keresztül nem hatolhat.

Perfüggőség

(litispendentia), a per megindításának az a következménye, amelynél fogva ugyanannak a pernek tárgya iránt másik keresetet indítani nem lehet. A P. hatálya az első keresetnek az alperes részére történt kézbesítésével kezdődik. Másik kereset indítása esetében alperes a P.-et perdöntő kifogásként érvényesítheti.

Perg

(Perg an der Naarn), az ugyanily nevü felső-ausztriai kerületi kapitányság székhelye, a Duna balpartján, (1890) 1851 lak., malomkőbányával és cserépedénykészítéssel.

Pergamen

kisebb állatoknak, u. m. szamárnak, borjuknak, kecskének, juhnak, báránynak stb. szőrétől megfosztott bőre. A bőröket beáztatják, megtisztítják, meszezik és megkopasztják, azután megmossák, megvakarják és húsrészétől faragás által megtisztítják. Az igy nyert pőrét a himzőrámához hasonló rámába fogják, kifeszített felületét simára kikészítik, azaz a hősoldalon vakarják és megszárítják. Igy készül a dob-P. borju- vagy szamárbőrből. A rajzolásra és irásra való P.-t fehér enyvfestékkel befestik v. bekrétázzák s tajtékkővel kisimítják.

Pergamenpapiros

oly papiros, amelynek felülete hidrocellulozából áll, minek folytán vizben szét nem mállik, és oly tömött, hogy viz- és légállónak tekinthető, miért is befőttek bekötésére s csomagolásra használják. A tiszta cellulozából álló enyvezetlen papirost - leginkább pamutpapirost - kénsavfürdőbe mártják, ezután azonnal leöblítik és a savat ammoniákkal közönyösítik. E művelet folytán a P. már készen van. Ezt követőleg szárítják és kalanderekkel simítják épp ugy, mint a közönséges papirost. L. Papiros.

Pergamon

v. Pergamosz (lat. Pergamum v. Pergamus), az Iliaszban Trójának fellegvárát jelenti; azonkivül azonban ismertebb mint egy miziai város neve a Kaikosz folyó mellett. Sokáig nagy szerepet játszott, mint a P.-i birodalomnak központja és fővárosa. Ennek a birodalomnak alapvetője Philaeteros, Lysimachos helytartója Kr. e. 280 körül. Ő és utódai megtartották függetlenségüket, sőt Attalos (l. o.) királyságra emelkedvén, őszintén ápolta a szövetséges jó viszonyt Rómával, melynek ő és utódai sokszoros hasznát látták. Országuk egyre kiterjedtebb vala és egész Miziát, Frigiát és Lidiát magában foglalva, majd Likaoniával, Pizidiával és Pamfiliával meggyarapodva, az Attalosok alatt a leghatalmasabb ország lett Kis-Ázsiában. A közművelődésért is buzogván, hirneves iskolával, jeles műemlékekkel és könyvtárral díszítették városukat, melynek versenye a papiruszt monopolizáló egyiptomiakkal alkalmul szolgált a pergamennek elnevezett iróhártya feltalálására. Kr. e. 133. az utolsó Attalos birodalmának örökösévé a római államot tette meg, mely a hagyatékért Aristonikus nevü trónkövetelővel megküzdvén, Kr. e. 131. Asia nevén római tartományt alakított belőle. A P.-i ásatások, különösen Humann és Conze kutatásai (1878-86) gazdag anyagot szolgáltattak a Kr. e. III. és II. sz. görög kulturájának ismeretéhez. Szerintök a város a várhegy környékén terraszokon épült, melyeket gondosan aláfalaztak. Lent volt több hires szentély (Aklepios, Athéna), a szinház és a csarnokokkal ellátott könyvtárépület; fent a hegytetőn a királyi palota és a Trajaneum (a római világuralom temploma). Legbecsesebb azonban a piac felett kiásott oltár (képét l. Építészt, VI. köt., 241. old. 8. ábra), melynek domborművei az isteneknek a gigászokkal való küzdelmét (a P.-i királyoknak a galaták feletti győzelme allegoriáját) ábrázolják, központban Zeus és Ahténa alakjaival (az alakok java Berlinben van). V. ö. Conze és Humann jelentései (Berlin 1880-88); Thraemer, P. Untersuch. über die Früdgesch. Kleinasiens (Lipcse 1888); Keleti Vince, P. és a gigantomachia (Egyet. Phil. Közl., VIII. köt.).

Perge

(Porga), jeletékeny város Pamifiliában, a Kesztrosz jobb partján, jeletékeny kereskedéssel, melynek érdekében itt a Kesztroszon, habár 60 stádiumnyira annak torkolatától, mégis kikötő létesült. Itt született az ókori matematikának egyik legjelesebb képviselője, Apollonios; továbbá itt kötött ki Péter apostol, midőn Ázsiába ment. A város közelében hires Artemis-templom volt; jeletékeny romok 3 mérföldnyire észak-keletre Adalia mellett.

Perge

(lat.) a. m. menj tovább! takarodjál!


Kezdőlap

˙