Pirók

(állat, Pyrrhula Cuv.), az éneklő verébalkatuak rendjébe, a kúpcsőrü pintyek családjába tartozó madárnem. Izmos testü, vastag, erős csőrü állatok, középhosszuságu, lekerekített szárnyakkal, a 2-ik, 3-ik és 4-ik evezőtoll a leghosszabb. A csüd olyan hosszu, mint a középső ujj. 9 ismert faja a palearktikus régióban él. Magyarországból 2 faj ismeretes, u. m. a közönséges P. (P. major Berhm., P. rubricilla Pall, P. vulgaris Cuv.), feje nagy és vastag, a him fejbúbja, szárnya és farka fekete, mig hasa karmazsinpiros; a nőstény vöröses szürke. Hossza 17, szárnyhossza 9, farkhossza 6 cm. Lakja Európát, Szibériát és Japánt. Egész Magyarországban, különösen erdős helyeken közönséges, helyet változtató madár; télen egyik helyről a másikra kóborol, midőn a tanyákat és falvakat is felkeresi. Rovarokkal, növényi részekkel táplálkozik és a gyümölcsfék rügyeinek lerágása által gyakran kárt is tesz. Nem magasan a fákon fészkel; májusban 4-5 zöldeskék, feketén és barnán pettyezett tojást rak, melyeket a nőstény két hét alatt költ ki. Éneke nem valami különös, de azért házaknál szivesen tartják. Másik faja a fenyő-P. (l. o.).

Pirokatekin

(pyrocatechin), kétvegyértékü fenol, izomer a rezorcinnal és hidrokinonnal. A benzolból (C6H6) ugy származik, ha abban két hirdogén-atomot két hidroxil (OH) gyökkel pótolunk; kémiai képlete tehát C6H4(OH)2. A Mimosa catechu nedvéből állították elő legelőször. Előállítása ugy történik, hogy guajakolt jódhidrogénnel 200°-ra hevítenek. A P. rombos prizmákban kristályosodik s fénylő lemezkékben szublimálódik, op. 104°; fp. 245°; vizben alkoholban és éterben könnyen oldódik; oldata a levegőn álláskor először zöld, végül fekete lesz és ferrikloridtől sötét zöld szinü lesz, ólomacetáttal pedig fehér csapadékot ad. Az ezüstnitrát-oldatot már hidegen redukálja.

Pirokénsav

l. Kénsavak.

Pirola

Tourn. (növ., körtike, nem Pyrola, körtelevelü fű), az erikafélék génusza, 21 faja Európa, Ázsia és Észak-Amerika hegyein, hazánkban 7 terem. Örökzöld, magasabbvidéki füvek, helyenként az erdőben nagy területet elborítanak (pirolás erdőtalaj).

Pirolaceae

(növ.) a. m. Pirolafélék, l. Erikaképüek.

Pirolatria

(gör.) a. m. tűzimádás.

Piroluzit

(pyrolusit), l. Barnakő.

Pirománia

(gör.) a. m. gyujtogatási téboly; helytelen fogalomból eredt elnevezés, mely azt akarja kifejezni, hogy van egy kóros elmebeli állapot, mely gyujtogatási hajlamban és csakis abban nyilvánul. E fölfogás teljesen téves, mert ilyen formáju u. n. monománia tényleg nem fordul elő. Előfordul azonban, hogy különböző tünetekkel járó elmezavarban szenvedő egyének itt-ott gyujtogatnak, leggyakrabban pedig a heveny szeszmérgezés behatása alatt állók, az epileptikusok, a tébolyodottak káprázataik és érzéki csalódásaik imperativ hatása alatt és végre legtöbbször a hülyék (idioták és imbecilisek), kik elmaradt szellemi tehetségükben, fogyatékos itélő képességükben és erős egoisztikus hajlamaikkal mások megkárosításában lelik örömüket. Ilyen kóros elmebeli alapállapot nélkül a gyujtogatási hajlam mint betegség nem fordul elő.

Piromantia

(gör.) jóslás a tűz lángjából.

Piromerid

gömbös elválású kőzet, nevezetes gömbös porfir. L. Felzitporfir.


Kezdőlap

˙