Pisarovina

politikai község Zágráb vármegye P.-i j.-ban, a járási szolgabirói hivatal széke, (1891) 1074 horvát lakossal, járásbirósággal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. Hozzátartozik Jannica (l. o.) fürdő.

Pisauer

(Pisavar, Pesauer, Peshawur, Peshawar), 1. Pendsab brit-indiai főkormányzóság egyik diviziója, amely Haszara, Kohat és P. disztriktusokból áll, azelőtt a szikhek országához tartozott és 1849 óta van Pendsabba bekebelezve. 21 706 km2 ter., 1 189 289 lak., akiknek 93%-a mohammedánus). P. a Kabul mindkét partján elterülő és hegyektől koszoruzott fensík, amely az afgház határtól a Kabul torkolatáig terjed. K-i és Ny-i kopár szegélyeit kivéve, a divizió jól van öntözve és termékeny. A Kabulban aranyat mosnak, fontosak még a sóbányák. A szegélyhegységeken át Ny. felé a Khaiber, K. felé a Giden-Gulli szoros visz ki. - 2. P., az ugyanily nevü divizió fővárosa É. sz. 34°13/4' és a K. h. 71°362/3' alatt, a város előtt állomásozó katonaságot is beleszámítva, (1891) 84 191 lak. akik közt 60 269 mohammedánus, 15 501 hindu és 3629 keresztény; élénk iparral; szűk és meredek utcákkal; kórházzal, hittérítő-állomással. Különös fontosságot azonban P.-nak az kölcsönöz, hogy az afghán határ felé végső vasúti állomás és megerősített hely. 1823. foglalták el a szikhek; addig hires volt a mohammedánus akadémiája.

Pisaurum

Pesaro (l. o.) régi neve.

Piscabara-barlang

l. Kazán.

Pisces

(állat), l. Halak.

Piscicola

Blainv. (állat), a piócák alosztályában az orrmányos piócák családjának egyik neme, majdnem mindenütt egyforma széles, megnyult testtel; jól elkülönült szívókoronggal; leggyakrabban 2, ritkábban 4 pár szemmel, a 17. és 20-ik gyűrün fekvő ivarnyilással. Hat faja ismeretes, melyek részint édesviziek, részint tengeriek s a halakon élősködnek.

Piscidia erythrina

egy a pillangósokhoz tartozó jamaikai fa, melynek kérgét - jamaica dogwood - részint mint halmaszlagot, részint mint gyógyszert használják Amerikában. A belőle készült folyékony kivonat - fluid extract - nálunk is kisérletezés tárgya volt, állítólagos opiumszerü hatását nem észlelték.

Piscina

(lat.) a. m. halastó v. vizmedence. A katolikus templomokban kisebb-nagyobb, sokszor igen díszes üreg, alul vimedencével, mely üregben a mise alatti kézmosáshoz szükséges edényeket tartották és a medencébe az elhasznált vizet öntötték (megkülönböztetendő a lavatoriumtól, jóllehet néha ezzel együtt fordul elő). Baptiszteriumokban a medence, melybe a keresztelendőt mártották.

Piscis

(lat.) a. m. hal; P. austrinus, l. Hal és Állatöv.

Pisco

kikötőváros Ica perui departamentóban, a Chunchangának a P.-i öbölbe való torkollásánál, vasút mellett, (1889) 4500 lak., pamut-, cukor-, bor-, só- és ezüstkivitellel, pamut- és gyapjuáruk importjával.


Kezdőlap

˙