Polárkoordináták

l. Koordináták.

Polárosság

bizonyos a testekben mutatkozó ellentétes erők v. tulajdonságok, melyek egymással egyesítve egymást semlegesítik, p. a mágnesekben, a galvánláncban stb.

Polcgerenda

egy gerendasorban az a gerenda, mely az épület végén az oromfalat szegélyezi, l. Gerendasor.

Pol de Mont

irói álneve Polydoor de Mont flamand költőnek, szül. Wambekében (Brabant) 1856. Mechelnben és Löwenben tanult, aztán a doornyki Athenaeumban, majd Antwerpenben a németalföldi nyelv tanára lett. Mint purista, heves harcot folytat a flamand irodalomba beáramló francia irányok ellen; irta: Klimopranken (1877); Jongelingsleven (1870); Leutesolternyen (1881); Loreley (1882); Idyllen en andere gedichten (1884); Fladderende Vlinders (1885); In Noorden Zuid (1887); és prózában: Op mijn dorpken (1886).

Polder

l. Németalföld (XIII. köt. 7. old.)

Poldini

Ede, zeneművész és zeneköltő, szül. Pesten 1859 junius 13. Tanulmányait s zenei kiművelését a budapesti nemzeti zenedében végezte, amelynek nyilvános előadásai alkalmával sokszor feltünt kiváló tehetségével. 1887-92-ig külföldön utazott. A 90-es években tünt fel szélesebb körökben ugy a magyar, mint az általános zeneirodalom terén. Az országos magyar daláregyesület budapesti negyedszázados jubileuma alkalmával az ő Ébresztő címü férfikara pályadijat nyert. A mellett számos magyar műzenét, ábrándot zongorára s férfi- és vegyes kart, valamint nagyobb szabásu ének- és zenekari műveket is irt, melyek közt széles elterjedtségnek örvend Énekes tündérjátéka Várady Antal szövegére, s két- és négykezes zeneképei. Éjszakai fény címü balletje a magyar királyi operában került bemutatásra igen szép sikerrel. Bécsben megnősülvén, jelenleg állandóan ott tartózkodik s zeneköltői hivatásának él.

Pole

(ejtsd: pól), angol hosszmérték = 51/2 yard.

Pole

angol család, l. Suffolk.

Pólé

(növ.), az ajakasvirágu Teucrium polium L., virága fehér, l. Fodorka; más pólé nevét l. Putnokfű, Veronica.

Polemarchos

ókori hivatal. 1. Athénben az archon (l. o.); 2. Spártában a mora (l. o.) vezére; 3. az etoliai és beociai szövetségekben az egyes városok feje.


Kezdőlap

˙