Polibazit

(ásv.), ezüstérc, szulfosó a következő összetétellel: AgSbS2 + 4Ag2S, tartalmaz azonkivül rendesen még egy kevés arzént és rezet. Vékony, hatoldalu, táblás kristályait régebben hatszögesnek vették, de igazában rombos rendszerbeliek. Vasfekete, fémes fényü, de igen vékony lemezekben annyira áttetsző, hogy az optikai tengelyeit is meghatározták. K. 2-2,5, fs. 6-6,2. Nálunk Selmecen, Körmöcön, Szászországban Freiberg, Csehországban Příbram ezüstérctelepein játszik mint ezüstérc is szerepet. Találni Mexikóban (Guanaxuato), Nevadában, Idahóban stb. A név arra vonatkozik, hogy egyéb ezüst tartalmu szulfosókhoz képest igen sok benne a szulfobázis. Eugénfénynek is mondják.

Policastro

1. (Petilia) város Catanzaro olasz tartományban, a Sila-hegy K-i lábánál, (1881) 5684 lak. - 2. P. (Buxentum), kikötőváros Salerno olasz tartományban, az Infreschi- és Scaleafok közt fekvő P.-i-öböl partján, a Bussento torkolatánál, 700 lak.

Police

(franc., ejtsd: polísz, olasz. polizza) a. m. biztosítási kötvény, amelyet a biztosító társaság állít ki a biztosított fél részére s mely arról szól, hogy a biztosító fél miféle kötelezettségeket vállal magára a biztosított féllel szemben. Tulajdonképen kétoldalu szerződésnek alapja ez, mert az abban megállapított kötelezettségek csak azon feltétel után állanak fenn, ha a biztosított eleget tesz egyezség szerinti tartozásainak. A magyar kereskedelmi törvény (1875. XXXVII. t.-c.) 190. és 198. §-ai intézkednek e tárgyban. (L. még Biztosítás.) - P. (francia és angol) a. m. rendőrség. - P. constable, l. Constable.

Polichinelle

(franc., ejtsd: -sinel) a. m. az olasz pulcinello, l. Álarc.

Polichroit

(ásv.), l. Kordierit.

Policka

(ejtsd: policska), az ugyanily nevü cseh kerületi kapitányság székhelye, 44 km.-nyire Chrudimtól, (1890) 4550 lak., festék-, sör- és gyufagyárral, lentermeléssel, fonással és szövéssel. Közelében van Goldbrunn fürdő.

Polidaktilia

l. Pletomelia.

Polidipszia

(gör.), kóros szomjúság folytán bő ivás; következménye a túlságos folyadékkiválasztásnak, s mint ilyen leginkább a cukorbajban, az egyszerü bő vizelésben (diabetes insipidus) s néhány vesebajban észlelhető, átmenetileg nagyobb izzadás után is.

Poliéder

(gör.), oly zárt felület, amely sík sokszögekből áll. Sokszor P. alatt az ilyen felülettől határolt térrészt is értik. A sokszögek, amelyek a P.-t alkotják, annak oldallapjai, az oldallapok oldalai a P. élei és az oldallapok csúcsai a P. csúcsai. Minden egyes él két oldallaphoz és minden egyes csúcs legalább is három oldallaphoz tartozik. A P. különböző oldallapjainak ama szögei, amelyeknek közös csúcsuk van, a P. egy-egy szögletét alkotják. Ha a P. felülete egyszerüen összefüggő és bizonyos meghatározott térrészt határol, csúcsai és oldallapjai számának összege 2-vel nagyobb éleinek számánál. E tétel az Euler-féle tétel néven ismeretes és a P.-eket, amelyek neki megfelelnek, Euler-féle P.-eknek szokás nevezni. Ezek közül kiemelendők a szabályos vagy Plató-féle P.-ek, amelyeknek oldallapjai kongruens szabályos sokszögek és szögletei kongruens szabályos szögletek. Ilyen van 5: a szabályos tetraéder, a szabályos oktaéder, a szabályos ikoszaéder, a szabályos hexaéder és a szabályos dodekaéder. Az Euler-féle P.-ekhez tartoznak még a félig szabályos v. Archimedes-féle P.-ek. Ezeknek oldallapjai szintén szabályos sokszögek, amelyek azonban már nem kongruensek egymással, de szögleteik mind kongruensek.

Poliedrális számok

l. Idomszámok.


Kezdőlap

˙