Qui bene distinguit, bene docet

latin példabeszéd, l. Megkülönböztetés.

Quiberon

(ejtsd: kiberon), 9-10 km. hosszu és 2-3 km. széles félsziget Bretagne D-i partján, Morbihan francia départementban; Petnhievre erősség védi. Rajta épült Q. község, vasút mellett, (1891) 2884 lak., kémiai iparral, konzervkészítéssel, halászattal; látogatott tengeri fürdővel és 2 kikötővel (Port-Haliguen és Port-Maria). Q. ismeretes azon vereségről, amelyet 1795 jul. 20-án a Puisaye vezérlete alatt álló emigránsok Hoche köztársasági csapataitól szenvedtek.

Quibo

sziget, l. Coiba.

Quiche

indus törzs, l. Maya-indusok.

Quichua

l. Kecsua.

Quidam

(lat.) a. m. valaki.

Quidde

L., német történetiró és politikus, szül. Bajorországban 1857. Göttingában Waitzsäcker vezetése alatt végezte tanulmányait és azután a müncheni egyetemen a német történet középkori részéből magántanárrá habilitálta magát. Egyúttal a müncheni akadémia által kiadott Deutsche Riechstagsakten c. vállalatban működött közre és ebbeli munkássága alapján a müncheni akadémia tagjává választatott. Munkái közül említendők: König Sigismund und das deutsche Reich. I. rész: Die Wahl Sigismunds (Göttingai disszertáció 1881); Zur Gesch. d. rheinischen Landfiedenbundes von 1254 (Frankfurt 1885); Die Entstehung des Kurfürstenkollegiums (1883); Der Romzugsplan Wilhelms von Holland (I., 1889); Deutsche Reichstagsakten unter König Reuprecht (II. köt. 1889), Wietzsäcker és Bernheim E. közreműködésével). Ugyancsak 1889. indította meg a Deutsche Zeitschrift für Geschichtwissenschaft c. folyóiratot, melyet 1895-ig szerkesztett. 1894. adta ki antimonárkikus élü tanulmányát: Caligula. Eine Studie über römischen Cäsarenwahnsinn (Lipcse), mely egy év alatt 26 kiadást ért. E siker kulcsát abban kell keresnünk, hogy sokan II. Vilmos német császárra vonatkoztatták a nagyzási hóbortban szenvedő Caliguláról kockázatott támadásokat. A dolog nagy zajt ütött és egész vitairodalmat szült. Fegyelmi vizsgálatot is indítottak Q. ellen, de a müncheni egyetem bölcsészeti kara nem bántotta a szerzőt; a történeti társulat és a bajor akadémia ellenben rosszallásukat fejezték ki Q. munkája fölött. Q. erre a társulat és az akadémiában birt tagságáról lemondott és a tanári pályát is otthagyván, a hirlapirói és politikai pályára tért. Fellépett képviselőjelöltnek is néppárti programmal, de megbukott. 1896 ápr. 3. pedig egy népgyülésen elkövetett felségsértés miatt három havi fogságra itélték.

Quidditas

(lat.), a skolasztikusok műszava a latin quid-ből, a. m. mi; a miség, jobban a dolgok mivolta, a dolog lényeges tulajdonságainak foglalatja.

Quid juris

(lat.) a. m. mi jogon.

Quid pro quo

(lat., a. m. valamit valami helyett), elcserélés, félreértés.


Kezdőlap

˙