Quidquid agis, prudenter agas, et respice finem

(lat.) a. m. bármit cselekszel, tedd okosan és nézd meg, mi lesz a vége.

Quidquid delirant reges, plectuntur Achivi

(lat.) a. m. bármit követnek elő őrültségükben a királyok (Agamemnon és Achilles), azért az achivok lakolnak. Horatius Epistoláiból (I. 2. 14.) vett idézet.

Quies

(lat.) a. m. nyugalom.

Quietisták

a quietizmus (l. o.) hivei; továbbá egy görög-keleti szekta hivei, l. Hezichiasztok.

Quietiv

(lat.), ellentéte a motivnak; emez cselekvésre, amaz nem cselekvésre, nyugalomban maradásra indító ok. Schopenhauer műszava. Aki ugyanis, Scopenhauer szerint, az akaratot magában legyőzte, az nem hajt többé semmi az akaratot cselekvésre indító okra. A motivum reá nézve quietivum.

Quietizmus

(a lat. quies a. m. nyugalom szótól), az a bensőies v. misztikus vallási irány, melynek alapítója Molinos Mihály (l. o.) spanyol teologus volt, kinek tanai szerint az igazi vallásosság a lelki és testi nyugalom élvezésében és Isten közvetlen szemléletében áll. A franciaországi Q.-nak egyik alapítója Guyon Johanna Mária (l. o.) volt, kinek tanát Fénelon (l. o.) is védelmezte.

Quieto

30 km.-nyi hosszu folyó Isztriában; Cittanuovánál ömlik az Adriai-tengerbe.

Quiévrain

(ejtsd: kiévren), község Hainaut belga tartományban a Honnelle és vasút mellett, 3272 lak., gyapjószövéssel, cukorgyártással és kémiai iparral. 1792 ápr. 29. itt legyőzték az osztrákok a franciákat.

Quilate

a. m. karát; mellyel Braziliában a gyémánt súlyát mérik.

Quilimane

(ejtsd: kilimane, Quelimane), az ugyanily nevü kerület fővárosa Mozambik portugál gyarmatban, 10 km.-nyire a Q. folyó torkolatától, mocsáros, egészségtelen vidéken, 7000 lak., kényelmes kikötővel, elég élénk kereskedelmi forgalommal. 1892. a ki- és bevitel értéke 4 millió korona volt.


Kezdőlap

˙