Quinin

a. m. kinin (l. o.).

Quinoa

(növ., Chenopodium Q.), a mi fehér libatalpfüvünkhöz hasonló egynyári, lisztes, 1-2 m.-nyi kóró, de a virágbogara kurtább, levele meg a magva sárgás-fehér. Hazája Chile és Peru, itt még 4000 m.-nyi magasságban is megterem, ott, ahol a rosz meg az árpa már nem tenyészik. Nevezetes eleségnövény (képét l. az Eleségnövények 3-ik mellékletén), termesztik; számtalan magvat érlel; vizben v. tejben megfőzik és pépjét eszik v. lisztté őrlik, azután megpörkölik s a gabona helyett mindennapi jóizü táplálék.

Qui non habet in aere, luat in corpore, ne quid peccetur impune

(lat.), jogszabály, a. m. akinek nincs pénze, személyében bünhődik, nehogy bárki büntetlenül vétkezzék. Ezen alapszik a behajthatatlan pénzbüntetésnek szabadságvesztés-büntetésre átváltoztatása.

Quinquagesima

(lat.) a. m. ötvenedik; a kat. egyházban neve a nagybőjt első vasárnapját (quadragesima) megelőző vasárnapnak. Hetedik vasárnap húsvét előtt. Nevét onnan nyerte, mert a kereszténység első idejében egyes keresztények e vasárnapon, mint a húsvét előtti 50-ik napon, kezdték meg a nagybőjt megtartását. Lásd még Laudemium.

Quinquatrus

(lat.), Minerva (l. o.) ünnepe.

Quinqueecclesiae

(lat.), Pécs (l. o.) latin neve.

Quinquennales

(lat.), a municipiumokban a cenzorok, kiket 5-5 évi időközben választottak.

Quinquennales facultates

(lat.), l. Fácultas.

Quinquennium

(lat.). a. m. öt évi időköz.

Quinquillio

l. Billio.


Kezdőlap

˙