Református-Kovácsháza

l. Kovácsháza(2).

Reform-bankettek

Lajos Fülöp francia király alatt, 1847 augusztusa óta Franciaországban az ellenzéktől rendezett lakomák, amelyeken a kormány ellen heves beszédeket tartottak. Egy ilyen bankett betiltás okozta 1848 febr. 23. Guizot és aztán Lajos Fülöp bukását.

Reform bill

Angliában minden bill (l. o.), mely valamely reformot céloz. Különösen igy nevezik az 1860., 1867. és 1885. évi, a parlamenti reformra vonatkozó törvényjavaslatokat.

Reformpárt

(német szocialista), Németországban az antiszemita párt egy csoportja, mely 1894. a német R. és német szocialista párt egyesüléséből keletkezett. 1895. a birodalmi gyülésen 15 tagja volt.

Refoso

(olasz), pezsgő, többé-kevésbé édeses ízü bor, melyet főleg Olaszországban készülő édes borokból állítanak elő oly módon, hogy miden a borok látszólag az erjedést befejezték, palackokba töltetnek és bedugaszoltatnak. A palackokban már lassan, de folyton folyik az erjedés s minthogy a szénvas a palackból el nem szállhat, a bornak pezsgését okozza.

Refractio

(lat.), a. m. fénytörés (l. o.). - Refractor, l. Csillagászati műszerek (IV. köt. 723. old.) és Távcső.

Refrain

(franc., ejtsd: röfren) a. m. versismétlés, ismétlő sor; versnek, dalnak szabályszerüen ismételt szavai, sorai vagy versszakai (stropha), kiváltkép alkalmazva a versszakok befejezésénél; de előfordul befejezéskép, vagy versközben is, s az alaphangulat kiemelésére, az alapeszme hangsúlyozására szolgál, erősen támogatva a költemény egységét. A népdalokban sokszor mint u. n. réja, felkiáltás, kurjantás jelentkezik. A R. eredetileg oly sor volt, melyet az egyes (solo) ének után a kar mondott. Ismerte a klasszikus költészet is; sokat szerepelt a görög lirában és a dráma lirikus részeiben; a görög költészet is a néptől vette (ephymina). A római költészetben verus intercalares volt a neve. Az újkorban a klasszicizáló, didaktikus és reflexiv költészet nem használta fel; csak a XIX. sz.-ban ismerte fel a R. kiválóan lirai jellemét a műköltészet, főleg a népdalok hatása alatt. Geothe néhány R.-es dala után később, különösen Béranger példájára, karolták fel a modern költők. Nálunk nagyobb mértékben Petőfi kezdte alkalmazni (Talpra magyar! stb.).

Refraktométer

készülék, mellyel az ásványoknak, különösen pedig a drágaköveknek fénytörését, nevezetesen pedig törési mutatóját határozzák meg.

Refraktor

lásd Csillagászati műszerek és Távcső.

Refrigerator

(lat.) a. m. hűtő, hússzállító készülék, melynek segélyével az Amerikában levágott ökör-, és ürühúst friss állapotban átszállítják Európába. L. még Hűtőkészülékek.


Kezdőlap

˙