Repkény

(növ.), általában futó növény neve. Diószegiék a katonapetrezselymet (l. o.) nevezték igy, de a borostyánt is R.-nek v. R.-borostyánnak nevezik. Ez az oka azután, hogy költő v. a szónok olykor-olykor a borostyánt, sőt a babért is R.-nek nevezi. Nem lehetetlen, hogy R. és repcsény eredetileg ugyanaz.

Replika

(lat. replicatio, franc. téplique), az irásbeli peres eljárásban (l. Irásbeliség) a válasziratnak neve. - R.-pör néven ismeretes nálunk az a sajtópör, melyet a kolozsvári esküdtszék 1893 aug. 31. tárgyalt. Az eljárásra egy ily címü röpirat adott okot: Die Rumänische Frage in Siebenbürgen und Ungarn. Replik der Rumänischen Akademischen Jugend Siebenbürgens u. Ungarns, zu der von der Magyarischen Akademischen Jugend veröffentlichten Antwort auf die Denkschrift der Studierenden der Universitäten Rumäniens. Mit einer ethnografischen Karte Österreich-Ungarns und Rumäniens. A mű az oláh liga nagyszebeni nyomdájából névtelenül került ki 1892. s izgató tartalmánál fogva adott alkalmat az ügyészség beavatkozására. Miután a szerzőket megállapítani nem lehetett, a röpirat terjesztőit Popovics Aurél lugosi illetőségü szigorló orvost és Romanul Miklós besztercei bankhivatalnokot állították esküdtszék elé, melynek igazmondása alapján a törvényszék mindkét vádlottat elitélte, még pedig előbbit 4 évi államfogházra és 500 forint pénzbirságra, Romanult 1 évi államfogházra és 200 forint pénzbirságra.

Repnin

1. Miklós Vasziljevics, orosz herceg és tábornagy, szül. 1734 márc. 22., megh. Moszkvában 1801 máj. 24. Részt vett a 7 éves és az 1870-74., nemkülönben az 1789-92-iki török háboruban és ő kötötte meg a hires kucsuk-kajnardsii és a jászvásári békét (1774., illetve 1792.). Közben követ is volt, előbb Nagy Frigyes udvarában, majd Lengyelországban, melynek belső zavarát minden módon kiaknázta; 1775. pedig Konstantinápolyba ment mint követ. Utoljára kormányzó volt a balti provinciákban.

2. R.-Volkonszki, R. herceg, orosz tábornok, szül. 1778., Volkonszki herceg és tábornok adoptált fia, megh. 1845. Részt vett az 1805. és 1812-1814-iki francia háboruban, 1809-10. követ volt a vesztfáliai és a spanyol udvarnál, részt vett a bécsi kongresszuson és végül poltavai kormányzó lett.

Report

(ang. ejtsd: riport, franc. ejtsd: röpór), a tőzsdei értékpapir-forgalom műszava s a határidő-ügyletek elhalasztásánál (l. Prolongatio) azt a pénzt jelenti, amelybe a vevőnek a lebonyolítás elhalasztása kerül (l. Határidőüzlet). A R.-nak kétféle jelentősége van, nevezetesen jelentheti azt a díjat, amelyet az eladó a vevőtől azért kap, mert az ügylet lebonyolításának elhalasztásába beleegyezett, de jelentheti azt a díjat is, melyet a vevő a tőkepénzesnek azért fizet, mert ez kölcsönt nyujtott neki. A R. nagysága sok körülménytől függ; ha a prolongálandó ügyletek között nagyobb számmal vannak a vevők prolongációi, akkor R. keletkezik s ez annál magasabb lesz, mennél nagyobb a különbség a vevők és az eladók prolongációi között; ellenkező esetben deport keletkezik, sőt előfordul az is, hogy «simán» folyik le a prolongáció, azaz sem R., sem deport nem keletkezik. A több bizalmat érdemlő vevők kisebb R.-ot fizetnek, mint a kevésbbé megbizhatók. Magas kamatláb mellett a R.-tételek is nagyobbak, mint alacsony kamatláb mellett. Ezeken kivül még az árfolyam-alakulások kilátásai is számításba jönnek. A R.-ot a felszámoláskor alkudozással állapítják meg s ilyenkor kétféle árfolyamot jegyeznek és ha a prolongált darabok árfolyama magasabb a még nem prolongált darabok árfolyamánál, akkor a különbség a R., ellenkező esetben pedig a különbség a deport.

Reporter

(ang., ejtsd: riporter) a. m. tudósító, különösen hirlaptudósító, ki a képviselőházi, törvényszuéki stb. nyilvánosan lefolyó tárgyalások menetéről és tartalmáról a hirlapot értesíti.

Repositio

(lat.) a. m. visszahelyezés; repositorium, elrakó-, megőrzőhely, polc; reponál, visszatesz. - R. az orvostanban, l. Ficamodás.

Repoussoir

(franc., ejtsd: röpuszoár), eszköz, mely a keresztülszúrásra szolgál; a festészetben sötét előteret jelent.

Repő

(növ.), rosszul alkotott szava a Pteris harasztnak, l. Ölyvharaszt.

Repraesentationis jus

(lat.) a. m. képviseleti jog. Az örökjogban különösen az az intézmény, amelynek értelmében az örökhagyónak távolabbi leszármazói elhunyt felmenő rokonok helyébe lépnek, s együtt az örökségből annyit kapnak, amennyit felmenőjük kapott volna. Például Pál meghal s utána marad egy fia, s egy előbb elhalt fiának három gyermeke. Az örökség nem négy, hanem két egyenlő részre oszlik, az egyik rész az élő fiut illeti, a másik rész (jure repraesentationis) az elhunyt fiu gyermekeit, melyben azok egyenlően osztozkodnak.

Repressio

(lat.) a. m. megtorlás. A repressziv intézkedések (rendszer) ellentéte a prohibitiv intézkedések (rendszer), amelyeknek célja a jogtalanságnak megakadályozása, megelőzése.


Kezdőlap

˙