Resina

(lat.) a. m. gyánta.

Resinár

(Städtendorf), nagyközség Szeben vármegye nagyszebeni j.-ban, (1891) 1362 házzal és 5235 oláh lakossal, kik jelentékeny juhtenyésztést, sajt-, gyapju- és deszkakereskedést űznek; van postahivatala és postatakarékpénztára. Itt van eltemetve Saguna lovag, oláh metropolita.

Resinári hegysor

a Szebeni-hegység egy jelentékeny ága (Szeben vármegyében), mely a Frumoásza-csoportból kiindulva, a Cód és Szeben folyók völgyei közt KÉK-re vonul; legmagasabb pontja a Besineu (1965 m.), K. felé a R. végső emelkedése a Kis-Disznód feletti Bálványhegy (1289 m.).

Resnik

község Zágráb vármegye zágrábi j.-ban, (1891) 1597 horvát lakossal.

Res nullius

(lat.) a. m. uratlan dolog.

Resolutio

(lat.) a. m. határozat, döntés, másrészt feloldás. Conditio resolutiva, feloldó feltétel, ellentétben a conditio suspensiva, felfüggesztő feltétellel. Resolutus, elszánt, határozott, hathatós.

Resolventia

l. Oszlató szerek.

Resonantia

(lat.), hangvisszaverődés, ami kemény, de még inkább ruganyos testek, légoszlopok, hangnyilások (hangszereknél) segítségével történik. Resonator, l. Hang (VIII. köt. 634. old.) és Hangfenék.

Resorbentia

l. Felszívó szerek.

Resorptio

(lat.) a. m. felszívás, az a jelenség a növénysejtek életében, midőn a sejtfal átalakul, szétázik, feloldódik, mire a növény felszívja, a maga táplálására fordítja. L. még Abszorpció és Felszívódás.


Kezdőlap

˙