Rezedafélék

(növ., Resedaceae), az ibolyaképüek rendjébe tartozó növénycsalád; egy-, két- v. többnyári, fűnemü, néha félcserjés növények. Levele váltakozó, pálhátlan; virága hiánytalan v. elsatnyulás kövtkeztében egyivaru, többnyire kétoldalu, fürtös v. füzéres. Kelyhe és szirma 5-8-as tagu, szabad szirma többé-kevésbbé sallangos. Közte meg a himek között mézfejtődiszkusz van. A szabad him száma meg a helyzete többnyire változó. A 2-6 termőlevél összenő, de a tetején nyitva marad, lent egyrekeszü és a magsajtasztó a falán van. Mintegy 40 faja leginkább a mediterrán vidéken, kivált Afrika É-i részén terem. Európa közép és É-i tájain kevés, néhány más földrész extratropikus vidékein is nő. Zöld részében sárgafestéket termel, azért a rezeda néhány faja festő növény. V. ö. Müller J., Resedaceae, a De Candolle Prodromus-ában, 16. köt.

Rézejtés

l. Réz.

Rezek

Antal, cseh történetiró és osztrák miniszteri tanácsos, szül. 1852. Prágában végezte tanulmányait és 1883. rendkivüli, 1888-ban pedig rendes egyetemi tanár lett a prágai cseh egyetemen. Szakmája és irodalmi munkássága az osztrák és nevezetesen a cseh történetre szorítkozik. Idáig cseh és német nyelven összesen 112 kisebb-nagyobb munkát irt; ezek közül említendők: I. Ferdinánd uralkodása mint cseh király; Cseh- és Morvaország története III. Ferdinánd óta a vesztfáli békéig; Cseh- és Morvaország története az újkorban; A csehországi vallási mozgalmak története. Kiadta továbbá Zaps cseh-morva krónikáját (5 köt., Prága) és számosmás cseh kútfőt. 1896 aug. miniszteri tanácsossá (extra statum) nevezték ki.

Rézércek

a réz termésállapotán kivül kénnel vegyülve vagy oxidálva jön elő a következő ércekben: kalkocit, rézkéneg 79,7% réztartalommal; rézkovacs 34,4% rézzel; tarka rézérc 55,7% rézzel; bournonit 12,7% rézzel és 41,7% ólommal; fakóérc 30-40% rézzel; vörös rézérc 88,7% rézzel; malachit 57,3% rézzel és rézlazur 55,1% rézzel.

Rezervál

(lat.) a. m. föntart, megőriz, megtakarít.

Rezes orr

rézpir, rézorbánc, l. Acne rosacea.

Rézezüstfény

(ásv.), l. Stromagerit.

Rézfedél

rézlemezekkel borított fedél, l. Fémfedél.

Rézfény

(ásv.), l. Kalkoszin.

Rézvényü agyagedények

l. Rézlüszter.


Kezdőlap

˙