Rhinopoma

(állat), l. Megadermata.

Rhinoscopia

l. Orrtükör.

Rhintonika

a. m. hilarotragédia (l. o.).

Rhipaei montes

az ókori iróknál említett hegység. Ugy említik, mint csak nevéről ismeretes, messze északon levő hegységet, túl az északi szél (boreas) fuvallatán, hol a hiperboreusok v. mások szerint szkíthák laknak.

Rhipsalis

Gaertn. (növ., vesszőkaktusz), kaktusz, szára meg az ága karcsu, hengerded, szögletes v. levélnemü, tagolatlan. Virága kerékformán szétterül. A R. cassytha Gaertn. szára meg az ága hengerded, vékony, karcsu, lecsüngő, többé-kevésbbé örves. Virága fehér. Nyugat-Indiából ered; ott fákon nő, nálunk kerti dísz.

Rhizocephala

(állat, gyökérfejüek), a kacslábu rákok rendjének legalsóbb családja, melynek fajai mindannyian tizlábu rákokon élősködnek és kifejlett állapotban alaktalan tömlőt alkotnak. A tömlő egyik nyilásán, amely a szájnyilásnak felel meg, gyökérszerü nyujtványok indulnak ki s ezekkel behálózza a gazdaállat bélcsatornáját, hogy a táplálékot felszivják. Petéikből nauplius-lárvák fejlődnek s csak akkor derült ki ezeknek rák volta, mikor lárváikat felismerték. Himnősek és visszás átalakuláson mennek át. Mindannyian tengeriek.

Rhizoctonia

(gyökérgyilkoló), l. Herefélék.

Rhizoides

(növ.), gyökszál, a sejtes virágzó növények gyökerének helyettesítője, l. Gyökér.

Rhizoma

(növ.), rossz szóval gyöktörzs, l. Tőke. - R. filicis maris, l. Páfrány.

Rhizomorpha

egyes gombák miceliumszálaiból alkotott gyökérkinézésü barna zsinórok neveztetnek igy. 1874-ben Hartig kiderítette, hogy a fenyők gyökérzetén élősködő R. nem más, mint egy nagyon közönséges kalapgombának, a mézszinü galócának (Agaricus melleus L.) a miceliuma.


Kezdőlap

˙

errno: 2|errstr: unlink(../store/session/9a1d6de22_54198450.session): No such file or directory|errfile: /var/www/mek2/oszkfw/OSZKfw/Session.php|errline: 255|

errno: 2|errstr: unlink(../store/session/d6b2043555_652120624.session): No such file or directory|errfile: /var/www/mek2/oszkfw/OSZKfw/Session.php|errline: 255|