Rimnicu-Valcii

(Romnik-Valcea), Valcea vagy Valcsa román kerület (4230 km2 ter., 166 683 lak.) és püspökség székhelye az Olt jobb partján, a vöröstoronyi szoros bejáratánál, vasút mellett, (1890) 4488 lak., szőllőtermeléssel; D-re tőle van a Trajántábor, ahol állítólag Traján fő hadi szállása állott, midőn Dacia ellen hadat viselt. DK-re vannak az Ocna nevü sóbányák és a Calimanesci nevü kénbánya.

Rimóc

kisközség Nőgrád vármegye szécsényi j.-ban, (1891) 1227 magyar lakossal.

Rimpau

Tivadar Hermann, német gazda, szül. Braunschweigban 1822 jan. 12., megh. Cunrauban 1888 aug. 5. Gazdasági iskolát végzett, azután nagyobb utazásokat tett Hollandiában, Belgiumban, Angliában, Skóciában. 1847. megvette a cunraui uradalmat, melynek nagy része tőzeges-mocsaras volt. Az általa föltalált láptelkesítéssel (l. o.) sikerült neki gazdaságát jövedelmezővé tenni. Munkái: Vorschläge zur Kultur des Moorbodens (Berlin 1867); Die bewirthschaftung des Ritterguts Cunrau (u. o. 1887).

Rímszótár

l. Rím.

Rin

japáni rézpénz, máskép mil, a yen 1/1000-része.

Rinaldo Rinaldini

rablóregény, l. Vulpius.

Rineurinter

(gör.), eszköz, mely csillapíthatatlan orrvérzés megszüntetésére szolgál azáltal, hogy az orrüreget betömeszeli.

Rinforzando

(ol., ejtsd: -forcando), zeneelőadási műszó, rövidítve hol mint rf. v. rfn. fordul elő, a. m. élesen s erősen hangsúlyozva.

Rinfranco

(ol., ejtsd: -kó) a. m. költség nélkül, költségmegtérítéssel.

Ring

(német), a nagykereskedőknek és tőkepénzeseknek olyan törvényen kivüli, alkalmi egyesülése, amely összevásárlás által törekszik korlátlan uralmat biztosítani valamely piacon a tagjainak, akik ennek folytán egyedárusági árakat szabhatnak meg. A ringgé szerveződött tőkepénzesek megállapodnak abban, hogy az illető piacra kerülhető árucikk túlnyomó részét összevásárolják és azután mindaddig raktáron tartják, amig csak a kereslet bizonyos magasságra fel nem hajtja az illető árucikk árát. A ring tehát a kinálat megszorításával iparkodik árfelhajtást elérni s igy tulajdonképen a szabad verseny kizárását jelenti. Éppen ezért a ringek keletkezését majd minden modern állam korlátozni törekszik; a kolátozást redesen valamely törvénycikk általános határozatai foglalják magukban, ahol a szabad forgalom mesterséges akadályozására vonatkozó tilalom elvi kijelentése gyanánt fordul elő. Mivel azonban a büntetőjogi gyakorlatban ez a tilalom nem igen érvnyesül, fontosabb ennél a törvényhozásoknak az a tényleg végre is hajtott rendelkzése, hogy a ring-szerződések semmi néve nevezendő magánjogi védelemben nem részesíthetők. Tárgya csak olyan árucikk lehet, amely korlátolt mennyiségben fordul elő, vagy legalább bizonyos időn belül nem szaporítható; rendesen értkpapirokra s mezőgazdasági terményekre (corner) szoktak ringeket kötni. L. még Kartel.


Kezdőlap

˙