Rivoli

1. város Torino olasz tartományban, a Dora Ripuaria jobb partja közelében, vasút mellett (1881) 6305 lak., vászon-, gyapju- és selyemszövéssel; számos villával; egy kastéllyal, amelyben Viktor Amadeus lemondása után lakott és 1732. meghalt. - 2. R. Veronese, falu Verona (ettől ÉNy-ra) olasz tartományban, az Adige mellett, (1881) 1160 lak. Ismeretes az 1796 aug. 6. és nov. 17-20-ig tartó küzdelmekről, főképen pedig azon győzelemről, amelyet 1797 jan. 14. és 15. itt Napoleon és Masséne az Alvinczy vezérlete alatt álló osztrákokon kivívott.

Rivoli hercege

l. Masséna.

Rixa

magyar királyné, II. Msciszló lengyel herceg és R. rajnai pfalzgrófnő leánya, 1015 táján született. Szár László magyar herceg fiai 1032. Msciszlóhoz menekülvén, közülök Béla herceg különösen jeles szolgálatokat tett a fejedelemnek s midőn a pomeránokkal viselt háboruban párviadalban győzte le a pomeránok hercegét, Msciszló a hősnek jutalmul R.-t adta feleségül, hozományul pedig a pomeránok adóját, ami 1033. történhetett. Az ifju pár boldogan élt Lengyelországban egészen 1048-ig, midőn Bélát Magyarországba hivta ottan már két év óta uralkodó bátyja, I. András. Követte őt R. is, Lengyelországban született két fiával, Gézával és Lászlóval, kik utóbb Magyarország királyai lettek. Már Magyarországban született Lambert, Zsófia, Ilona (Zvojnimir Demeter horvát király felesége), Eufémia s még egy leánya. Nem lehet tudni, élt-e még R. 1059-ban, midőn Bélának és gyermekeinek I. András elől Lengyelországba, II. Boleszlóhoz kellett menekülnie. V. ö. Wertner, R. és Anasztázia királynék közötti rokonság (Turul, 1887, 107-109); u. az, Árpádok (142-4).

Rixdorf

falu Postdam porosz kerületben, Berlin tőszomszédságában, (1895) 59 937 (1885-ben 22 775) lak., linoleum-, gyapjuáru-, gummi- és guttaperkaáru-készítéssel, sörgyártással, kereskedelmi kertészettel és faiskolával. 1874-ig Cseh- és Német-R.-ból állott. Amazt 1737. I. Frigyes Vilmos alapította és cseh kivándorlókkal népesítette be.

Rizaeus

Albert (Hardenberg), német reformátor, szül. Hardenbergben (Oberyssel) 1510., megh. Emdenben 1574. Ifju korában az aduardi kolostorban élt, Löwenben tanult, később ugyanitt tanított, de szabad szelleme miatt a brüsszeli kormány előtt eretnekséggel vádoltatván, Aduardba visszavonult, majd barátja, Lasko János a katolikus egyházból való kilépésre birta (1543), Melanchton pedig Wied Ármin érseknek, Köln reformátorának ajánlotta s ennek udvari lelkésze lett. Wied bukásával neki is menekülnie kellett Kölnből. Brémába ment, honnét a túlbuzgó lutheránusok miatt később távoznia kellett. V. ö. Spiegel dr., A. Risäus Hardenberg (Bréma 1869).

Rizalit

(az olasz risaltóból), kisebb-nagyobb kiszökellése az épület homlokzatának, melyet azért alkalmaznak, hogy a vele a hosszú homloksort függőlegesen tagolják és igy élénkítsék. A kiugrás nem nagy (8-30 cm.), nehogy nagy árnyékot vessen és ezzel az összhangot zavarja. Helyzete szerint van közép-R., oldal-R. és sarok-R.

Rizike

(növ.), l. Galóca és Herencs.

Rizikó

(olasz risico) a. m. kockázat (l. o.).

Rizling

(francia neve Gentil aromatique), a Rajna-mellék leghiresebb szőllőfajtája, amelynek a rajnai borok világhirüket köszönhetik. Növése nem valami erős, venyigéi vékonyak, levelei kicsinyek, fürtje vesealaku s szintén kicsiny, igen leves, vékony héju, sárgás-zöld bogyókkal, melyek a napos oldalon rozsdabarnák. Egyike a legkésőbben érő szőllőfajtáknak, melyet hazánkban rendesen csak november végén szüretelnek s amelynek bora csak akkor bir világhirü zamatával, ha a fürtök már nemes rothadásnak indultak. Nem szereti a gazdag talajt, hazájában az agyagpalás talajokon díszlik a legjobban, még pedig inkább alacsony, mint magas mívelésmód mellett, mely utóbbinál, különösen ha hosszu szélvesszők hagyatnak, borának minősége szenved. A tél fagya ellen érzékeny, de viszont, mert nagyon későn hajt, a tavaszi fagyok nem igen tesznek benne kárt. A száraz meleg klimát nem szereti, inkább megfelel neki a nedves meleg klima. Hazánk minden jobb borvidékén el van terjedve, de leginkább Erdélyben, melynek R.-borai nem igen maradnak a rajnai borok mögött. A R.-nek van piros és zöld változata is, ezek azonban nagyobb jelentőséggel nem birnak. L. még Olasz rizling.

Rizma

l. Papiros-csomagolás.


Kezdőlap

˙