Solista

(ol.) a. m. magánénekes (l. o.).

Solis y Ribadeneira

(ejtsd: szolisz i riva -) Antal, spanyol költő és történetiró, szül. Alcala de Henaresben (mások szerint Placenciában) 1610 okt. 28., megh. Madridban 1686 ápr. 19. Alcalában és Salamancában jgot tanult s már tizenhét éves korában irt egy Amor y obligación címü vígjátékot, amely azonban elveszett. Utóbb pártfogója Oropesa gróf titkára volt Navarra és Valencia grófságokban. 1661. IV. Fülöp államtitkársági hivatalossá és az amerikai birodalmak első hisztoriografusává nevezte ki. E minőségében irta legnevezetesebb művét: mexiko történetét (Historia de la conquista de Mejico, Madrid 1684, és azóta több ízben, igy Párisban 1858 és a Biblioteca de autores espanoles 28. kötetében). 57 éves korában egyházi rendbe lépett. Költeményei, amelyek sayneteket (l. o.) és loákat (l. o.) is tartalmaznak, Varias poesias c. alatt 1692. és 1732. jelentek meg Madridban. Ugyanitt jelentek meg komédiái is (Comedias, 1681 és 1716), amelyek közt az El amor al uso, az El alcázar del segreto és a Gitanilla de Madrid (Cervantes Preciosa c. novellája után) címüek a legkiválóbbak. Leveleit Mayans adta ki (Madrid 1737). Van egy Consuelo de los estados (Medina 1676) c. munkája is. Költeményei újabban a Bibl. de autores esp. 42. kötetében jelentek meg, ugyane vállalat 23. kötetében van nehány komédiája is.

Solitaire

(franc., ejtsd: szoliter) a. m. remete, társaságot kerülő ember; magánosan keretbe foglalt gyémánt.

Solitude

(franc., ejtsd: szolitűd) a. m. magány, gyakorta magánosan álló kéjlakok neve.

Solium

(lat.), a trónszéknek egy neme az ókorban. Alakja jól kivehető a Tiberius-féle kámeán (l. a Gemmák mellékletét), ahol a Tiberius balján levő alak ül rajta. A császárság korában aztán koporsót is értettek rajta.

Soljani

politikai község Szerém vármegye županjai j.-ban, (1891) 1731 horvát-szerb lakossal.

Soller

(ejtsd: szollyer), város majorca spanyol baleári szigeten, 22 km.-nyire Palmától, a Sierra Alfabia egyik termékeny völgyében, (1887) 7988 lak., megerősített templommal, régi erősséggel; festői környékén olajfa- és jelenleg már kevés narancsfaültetvényekkel; 6 km.-nyire van Puerto de S. nevü kikötője két világító toronnyal.

Sollicitans

(lat.) a. m. kérő, jogkereső; sollicitatio, kérés.

Sollicitudo omnium ecclesiarum

(lat.), VII. Pius pápa 1814 aug. 17-én kelt bullájának kezdő szavai. E bullával állította vissza a pápa a jezsuita rendet.

Sollutréi

(solutréi) korszak, l. Kőkor (X. köt. 870. old.).


Kezdőlap

˙