Sorsjegybiztosítás

biztosítás a veszteség ellen, mely a sorsjegy birtokosát annak folytán érheti, hogy kihúzott sorsjegyét az árfolyamnál csekélyebb összegben váltják be.A S. módja az, hogy a biztosító bizonyos biztosítási díj fizetése ellenében a kihúzott sorsjegynek más hasonnemü sorsjeggyel becserélésére magát kötelezi.

Sorsjegykölcsön

l. Nyereménykölcsön.

Sorsolás

l. Sorshúzás, Kisorsolás és Nyílvetés.

Sorsolási ünnep

l. Purim.

Sorsvetés

a jóslás (l. o.) egyik módja, amely igen sokféle alakban történhetik. Egyik érdekes fajtája volt a régi germánok S.-e pálcikákra rótt rúnákkal (l. o.). Boszorkánypereinkben gyakran előforduló vád a babvetés útján való jóslás, melyre a régi Tájszótár is utal a babvető szó alatt s ezt igy magyarázza: bab- vagy paszulyszemeknek hányásából jövendölő. V. ö. Ipolyi, Magyar mythologia (405).

Sorsvirág

(növ.), l. Clerodendron.

Sorszámok

l. Melléknév és Számnév.

Sortie

(franc., ejtsd: szorti) a. m. kijárás, kijáróajtó. S. de bal, női felöltő.

Sortiment-könyvkereskedés

l. Könyvkereskedés.

Sortrágyázás

a trágyaféléknek, főleg a mesterséges trágyának sorokban való elhintése. Általában véve helytelen eljárás; akik teszik azt hiszik, hogy ha a trágyát közvetlenül a mag közelébe hozzák, ugy az azt jobban értékesítheti. Ezen nézet azonban téves, mert a tápot felszívó gyökerek nem maradnak a sorokban, hanem a talajt minden irányban átszövik s ezért legcélszerübb a trágyát a talajra egyenletesen elhinteni, nem pedig az egyes sorokba. Csakis az esetben ha a zsenge növény fejlődését gyorsítani kivánjuk, ami bizonyos növényeknél - repce, répa - azért kivánatos, mert ez esetben kevesebbet szenvednek a földi bolháktól, lesz helyén való a S., ilyenkor azonban aránylag csekély mennyiség elég. Ez esetben csakis chilisalétrom alkalmazása lesz helyén való, miből kataszt. holdankint 15-20 kg. bőven elég. A salétromot ez esetben a vetőgéppel a magvetéssel egyidejüleg szórják ki.


Kezdőlap

˙