Spaulding

Salamon, l. Mormonok.

Spaun

Hermann báró, oszták-magyar altengernagy, szül. Bécsben 1833-ban. Mint ideiglenes tengerészhadapród 1850. lépett a hadi tengerészet szolgálatába, hol mint hadapród és tengerésztiszt 1860-ig kizárólag a hajószolgálatban alkalmaztatott és részt vett az 1859. lefolyt franciák és szárdok ellen viselt háboruban. 1864. a dánok ellen Helgolandnál vívott ütközetben, 1866. a lissai csatában mint sorhajóhadnagy közreműködött s bátor magatartásáért kitüntettetett. 1873-ban fregattakapitányi rangban mint tengerészeti attaché a császári és királyi londoni követséghez vezényeltetett és ezen állásában 1879 juniusig a legjobb eredménnyel működött. 1879-83. Károly István főherceghez volt szolgálattételre beosztva. Mint sorhajókapitány páncélhajóknak több ízben volt parancsnoka s ő vezényelte 1885-ben a Miramare yachtot is, amelyen a trónörökös pár Keletre utazott. Ellentengernagyi rangfokozatban S. több ízben volt a hajóraj parancsnoka, igy 1886-ban a görög partok ostromzárolásánál, 1892. Genovában megtartott Kolumbus-ünnepélynél. 1889-ben a Washingtonban megtartott nemzetközi tengerészeti konferencián mint kormány kiküldötte vett részt, hol a tengeri hajózás biztosítását, nemzetközi hajózási szabályok életbeléptetését érintő kérdések megoldásánál alapos tudományos képzettségénél fogva teljes elismerést vívott ki. Mint a tengerészeti műszaki bizottság elnöke rövid megszakításokkal már több éven át és jelenleg is működik és ezen a hadi tengerészeti szolgálat minden ágát felölelő állásában nagy szakismeret mellett sok tevékenységet fejt ki. 1892 óta altengernagyi rangot visel.

Speaker

(ang., ejtsd: szpíker) a. m. szónok; Angliában az alsóház elnöke.

Specht

Frigyes, német állatfestő, szül. Lauffenben, a Neckar mellett, 1839 máj. 6. Stuttgartban képezte magát s utóbb ott is telepedett le. Számos vadászállat-rajzot készített olajban stb. Legnevezetesebbek azonban fametszet útján sokszorosított állatképei. Illusztrációkat készített a következő művekhez: Diana, Blätter für Jagd- u. Hunderfeunde; Wanderungen durch das Tierreich aller Zonen; Tierstudien, als Zeichen vorlagen und Zimmerschmuck. Vogttal együtt adta ki: Die Säugetiere in Wort und Bild (München 1883).

Specialis

(lat.) a. m. különös, részletes, egyes; ellentéte: generalis, általános. Specialia, részletek, mellékkörülmények; specialista, szakbeli munkás, iró, orvos stb.; specialisatio, a részletek felsorolása; specialitas, különlegesség.

Species

(lat.) a. m. faj (l. o.); S. nova, új faj. - S. facti, tényállás.

Species aromaticae

(lat.) a. m. illatos teakeverék, mely gyógyszerkönyvünk első kiadásában hivatalos volt és gyopárfű, zsályalevél, fodormentalevél és levendulavirág 100-100 g.-jából állott. Vele készült a S. pro cataplasmata, amit langyos vizzel pépes borogatásokhoz használtak.

Species-tallér

hajdan ezüstpénz fejjel vagy mellképpel (species); Németországban és Ausztriában (itt 1857-ig) = 4,95, Svédországban = 5,40, Dániában és Norvégiában = 5,35 korona.

Specifikáció

(lat.) a. m. részletes felsorolás, jogi műnyelvek átalakítás; tulajdonszerzési mód. Aki valamely anyagot új ingó dologgá feldolgoz vagy átalakít (p. idegen szövetből ruhát készít), az új dolognak tulajdonjogát megszerzi. Új dolog akkor is keletkezik, ha az anyag felületére szorítkozó feldolgozás oly értéket teremt, mely az anyagnak értékét meghaladja; p. valaki idegen vásznon képet fest. A S.-nak a római jogon alapuló ezen fogalommeghatározásánál a súly azon fekszik, hogy az átalakítás új dolgot hozott létre, hogy az átalakítás folytán a dolog fogalma változott. Ezzel szemben mások nem ezt, hanem a régi és az új dolog közti értékviszonyt tekintik irányadónak. Az átalakító csak akkor lesz tulajdonossá, ha az átalakításra fordított munka folytán - kapcsolatban az ahhoz esetleg felhasznált saját anyaggal együtt - az új dolog oly értéket nyer, mely mellett az idegen anyagnak értéke háttérbe szorul. És ez a helyesebb szempont. Mert valamint kétségtelen, hogy a talán ezreket érő kép a festőé lesz s nem a vászon tulajdonosáé, épp ugy alig szenvedhet kétséget, hogy p. a molnár nem válhatik az őrlés végett neki átadott gabona, vagy a szabó a ruhává feldolgozott drága szövet tulajdonosává, midőn az őrlési díj, vagy a munkabér az egész értéknek csak elenyészőleg csekély részét képviseli. A tulajdonossá vált átalakító az anyag tulajdonosának kártérítéssel tartozik. A kártérítés mérve szempontjából a jó- vagy rosszhiszem irányadó. Az uralkodó nézet szerint a jóhiszemü átalakító csak gazdagodása erejéig, a rosszhiszemü ellenben teljes kártérítéssel tartozik.

Specifikus meleg

l. Hőfoghatóság.


Kezdőlap

˙