Spermatorrhoea

l. Magömlés.

Spermatozoidios

(gör.) a. m. mag, állati alakkal felruházva. L. Kriptogamák, Gombák és Ondó.

Spermestes

(állat), l. Muskátpinty és Szarkapinty.

Spermogonium

(gör.-lat.), a gombák meg a zuzmók szaporodó szerve, többnyire zárt, tokféle terméstest, a belfalán számtalan apró, egyszerü és szintelen hártyás spórák, a spermatiumok (l. o.) keletkeznek.

Spermophilus

(állat), l. Ürge.

Spes

a római mitologiában a reménységnek megtestesülése. Eleinte csupán azt a reménységet testesítette meg, amelyet az évi aratásba helyeztek, később (a császárok korában) a gyermekáldás reménységét is. Rómában több temploma volt, melyekben különösen aug. 1. áldoztak neki. Képzőművészeti ábrázolása fiatalosan karcsu, könnyed járásu leány alakjában történik; jobbjában virágot vagy búzakalászt, esetleg csészét tart, baljával hosszu öltönyét kissé felemeli és meglibbenti.

Spese

(ol., ejtsd: szpeze) a. m. költség.

Spessart

(Spesshart), hegytömeg Bajorország ÉNy-i részében és a porosz Hessen-Nassauban, azon hajlásban, amelyet a Majna a Frank-Saale és Sinn torkolata meg a Kinzig torkolata közt leir; É. felé a Kinzig és Sinn között körülbelül Salmünster, Schlüchtern és Brückenauig nyulik. A fő gerinc Miltenberggel szemben a meglehetősen meredek és egy kapucinus kolostorral koronázott engelsberggel kezdődik és É-i irányban a Schlüchtern közelében levő Aschaff-forrásig nyulik el 75 km. hosszuságban. Ezen gerinc D-i részén van a hegység legmagasabb csúcsa, az 585 méter magas Geiersberg. A S.-ban megkülönböztetik a Vorspessartot, vagyis a Majna mentén elhúzódó szegélyt, a Hochspessartot, amely rész mint fensík a Kinzig és Kahl felé ereszkedik le. Kisebb vizei számosak; ilyenek a Sinn, Lohr, Hafenlohr, Elsaua, Aschaff, Kahl és Biber, amelyeket faúsztatásra használnak. Az É-D-i irányban húzódó vizválasztón a régen használt Eselspfad vezet át. V. ö. Dietz, Wegweiser durch d. S. (Würzburg 1893); Eelzbacher, Specialkarte vom S. 1:100,000 (Frankfurt 1891).

Spessartin

(ásv.), l. Gránát.

Spetsae

l. Spezzia.


Kezdőlap

˙