Styrax

Tourn. (növ.), l. Sttóraxfa.

Styria

Stájerország új-latin neve.

Styx

alvilági folyó az ókro mitologiában, melynek a régieknél kiváló szerepe volt. Rajta keresztül viszi Charon az alvilágra szállt lelkeket. A Styxre mondott eskü még az isteneket is kötelezte. Egyes költőknél (kivált Hesiodosnál) S. megszemélyesítve is szerepel, még pedig mint Okeanosnak és Tethysnek legkitünőbb leánya; a Buzgalomnak (Zelos), Győzelemnek (Niké), Kratosnak (Hatalom) és Biának (Erőszak) anyja. zeustól, kinek a titánok ellen való harcában segédkezett, nagyra becsülve Hades bejáratánál lakik sziklabarlangban, mely ezüstoszlopokon pihen. A későbbi kor elejtette ezt a személyesítést és igazi folyót látott a Styxben, amelynek eredetét egy arkádiai folyóban (most Mavronero) kereste.

Suada

v. Suadela, az ókori Rómában a megyőzés meg a rábeszélés istenasszonya. Ugy látszik csak latinosított mellékalakja volt a görög Peithónak (l. o.).

Suarez

Ferenc, kat. teologus, Jézus-társasági atyja, szül. Granadában 1548 jan. 5., megh. Kisszabonban 1617 szept. 25. Tanár volt Alcalaában, Salamancában, Rómában, Coimbrában. Korának legkiválóbb skolasztikus teologusa és oly termékeny iró, hogy munkái, melyek Lyonban, Mainzban és Velencében kerültek sajtó alá, 23 folio-kötetet tesznek ki. XIV. Benedek «Doctor eximiusnak» nevezi. Defensio fidei adv. Anglicanae sectae errores (1613) c. munkáját, mely I. Jakab egyházi intézkedései ellen irányult, a parlament határozatára 1614. hóhér égette el. V. ö. Wetzer-Welte, Krichenlexikon (X. köt.).

Suaviter in modo

l. Fortiter.

Sub

(lat.) a. m. alatt; összetételben: al, p. subspecies, alfaj.

Suba

bokáig érő, ujjatlan, hosszu felső ruha birkabőrből, mely különösen az alföldi magyarságnál van elterjedve s kétségkivül a persa «dsubbé», nyugati török «csubba», «szübbe» nevű felsőruhával függ össze. A magyar S.-n a birkabőr szőrével befelé van fordítva, kívűl sima s fehér vagy régebben sárga szinü, selyemmel és bőrrel kivarrva, hátán mindig ott van a lecsüngő egész fekete báránybőr. A bundától abban különbözik, hogy az utóbbi prémes és ujjas, a debrecenkörnyéki gubától pedig, hogy ennél a bőr szőrével van kifelé fordítva s nem is olyan hosszu. Az alföldi asszonyok által viselt kis S. épp olyan mint a férfiaké, csakhogy térdig ér és barnára van festve. L. még Magyar viselet és Díszítés.

Subalternus

(lat.), egy másik alatt álló, alárendelt; S. hivatalnok, alsóbbrendühivatalnok, ki felsőbb hatóságoknál irodai szolgálatokat teljesít.

Subarcticus

(lat.), p. flora subarctica vagy S.-öv, l. Növényövek.


Kezdőlap

˙

errno: 2|errstr: unlink(../store/session/aab87e687_44203219117.session): No such file or directory|errfile: /var/www/mek2/oszkfw/OSZKfw/Session.php|errline: 255|