Súlyirányosan

(ném. auf und nieder; ol. a picco; ang. a-peak), hajózási műnyelven a. m. függélyesen; p. a horgony S. van, ha a lánc már annyira bevonatott, hogy a horgony a hajóorr alatt van, a tengerfenéken nem fekszik, hanem áll s karjai a fenéktalajból már kiemeltetettek.

Súlykiegyenlítés

l. Handicap.

Sulykosító előfonó

a kártolt és fésült fonalgyártásnál használatos gép.

Súlymérték

l. Mérték.

Sulyok

a. m. bunkoló, bunkó v. botóka, egy 12-20 cm. hosszu és 10-15 cm. átmérőjü nyeles henger gyertyánfából, melyet a fa- és kőfaragó, az asztalos és kocsigyártó faragásnál, vésésnél verőszerszám gyanánt használ, hogy a tulajdonképeni aktiv szerszámnak ütés révén eleven erőt adhasson át. L. még Cölöp.

Sulyok

-család (lekcsei s alsószopori), Bács vármegyéből eredő nemes család. Nevezetesebb tagjai: I. György, Bács vármegye követe az 1447. évi budai országgyülésen, amelyen Buda vára átadatott Hunyadi Jánosnak. II. György, az előbbinek fia, I. Ferdinánd párthive, 1528. pécsi püspökké lett. Balázs, valószinüleg az előbbinek testvére, 1521. Belgrád kapitányait, Török Bálintot és Héderváry Lőrincet buzdította, hogy a várat ki ne adják kezökből, amiért a király száműzte, de 1522. megkegyelmezett neki. A mohácsi csata után Szapolyai hive lett. 1531. tagja volt a berzencei összeesküvésnek, mely Nádasdy Tamás (l. o.) védelmére jött létre. III. György, eleinte Szapolyai János Zsigmond hive, később Balassa Menyhért ösztökélésére áttért Ferdinándhoz, hogy megtarthassa Hadad várát. A fejedelem vezére Németi Ferenc elfoglalta a várat, melyet azonban Zay Ferenc és Balassa Menyhért csakhamar visszafoglaltak. 1560. Közép-Szolnok vármegye főispánja lett; 1564. elesett a halmi várban. Imre, szül. 1550 után, Báthory István 1574-ben Bécsbe küldötte Miksa királyhoz, hogy megköszönje a király közbenjárását Báthory és Békesi Gáspár között. 1575. a varsói országgyülésen megsürgette Báthory számára a lengyel koronát. Báthory Kristóf és zsigmond uralkodása idejében Erdély kancellárja volt. 1583. halt meg.

Sulyom

(növ., Trapa L.), a hasonló nevű növénycsalád egynyáréltü füves tagja, vizbe merült szárral, rajta átellenes, keskeny szálas s a vizen felpuffadt nyelükkel úszó bőrnemü, rombforma, nem egyenlően fogas szélü levelekkel. Tövükben magános virág fakad, a magrejtő külső; a kehely kürtforma és tüskés alakja a termésen megmarad, a tőke négy, illetve kétfülkü lesz. Magbele ehető. Nálunk a csemege-S. (Trapa natans L., vizi dió, gesztenye, mogyoró, jezsuitadió) a Tiszában gyakori. Nyersen és főve megeszik; héját előbb összegyüjtötték és cserzőül használták. A kétszarvu S. (T.bicornis L.) Khinában ling néven és a kéttüskéjü S. (T. bispinosa Roxb.) Élő-Indiában nevezetes eleség. A S. magbelét a nép ma is zorító orvosságul használja. Lago-maggiore vidékén a S. makkocskáit olvasóvá vagy nyakékül füzögetik együvé (T. natans var. Verbanensis Cesati). V. ö. Borbás, A S. pusztuló félben (Term.-tud. Közl. 1894).

Sulyomfélék

(növ., trapaceae), a mirtuszviráguak családját alkotó úszó vizi növények. Levelöknek hólyagosan feldagadt nyele s az tünteti ki, hogy a kehely foga nem hull le, hanem a makktermésen 2-4 tülökké keményedik.

Sulyomszurdancs

(növ.), l. Királydinnye.

Súlyosító körülmények

l. Enyhítő és súlyosító körülmények.


Kezdőlap

˙