Szénaforgató

A szénaforgatás célja lehet a rendekben hagyott takarmányt v. csak a levegő behatásának megkönnyítésére szétszórni, azaz szellőztetni vagy a száradás egyenletességét avval előmozdítani, hogy a takarmányt átforgatjuk, ugy hogy az előbb a nap hevének kitett felülete alul, azon része pedig, mely legkevésbbé száradt meg, felül kerüljön. Lengő mozgásu villákkal biró szénafordítót mutat az ábra, hol a villák a takarmányt bizonyos magasságra felvetik s átfordítva szellőztetik is. Azon Sz.-k, melyeknek gereblyetengelye a járó kerekekkel ellentétes irányban forog, inkább csak szénaszellőztetők, mert habár a gép mögött elszórt széna nagy része át is fordíttatik, e munka nem mondható tökéletesnek. A Sz. munkabirása talaj és takarmány szerint naponként 6-8 hektárra tehető. L. még Gereblye.

[ÁBRA] Szénaforgató.

Szenága

Figig oázis főhelye, l. Figig.

Szenái

persa misztikus költő, l. Persa nyelv és irodalom (XIII. köt. 953. old.).

Szénaillat

l. Kumarin és Illanó olajok.

Szénaláz

(catarrhus aestivus, hayfever), Európában aránylag ritka bántalom, különösen Angolországban és Amerikában honos. Többnyire 30 évnél fiatalabb embereken jelentkezik először s májustól juliusig szokott előtörni, míg az év többi szakában szünetel. Okát többen a levegőben lebegő növényi részecskéknek az orrba szívásában találják, igy Amerikában az Ambrosia artemisiaefolia nevü növény himpora idézi elő az arra hajlandókban a rohamokat. Egészen hasonló állapotok azonban más, kissé izgató anyagok beszívására is támadnak, igy elzárt üregek levegője, rózsaillat, kénessav, nedves falszag stb. A Sz. vagy igen heves náthás hurut képében jelenik meg, vagy pedig nehéz lélekzés alakjában; az utóbbi az ideges asztmához hasonlít leginkább. Az ilyen rohamok néha ugyan rövid idő alatt végződnek, többnyire azonban 1-2 hétre is elhúzódnak s ha a beteg újból olyan helyre jut, ahol a kiváltó okkal találkozik, ismétlődnek. ezért az ilyen egyéneknek sokkal jobb dolguk van városokban, mint a szabad természetben. A gyógyításnak az előidéző ok kerülésével kell kezdődni, egyes betegek gyorsan megjavulnak a tengerparton, mások városokban. Egyéb kezelési módok: az orr kiöblítése gyenge kininoldattal, arzén szedése stb.

Szénamuhar

(növ.), l. Muhar.

Szénaolló

a kazalozott széna elvágására szolgáló, nyéllel és fogantyuval ellátott vágó szerszám.

Szenár

persa pénz, a toman 1/100 része = 8 fillér.

Szenarmontit

(ásv.), antimonoxid (Sb2O3), szabályos rendszerbeli kristályokban, rendesen oktaéderben vagy szemcsésen terem, feltünő gyémántfényü v. zsírfényü. Szintelen, átlátszó, a szemcsés az fehér, szürke. K. 2-2,5, fs. 5,22-5,30. Dimorf a valentinittal. Hazánkban Pozsony vármegyében Malacka mellett (Pernek) terem.

Szénás

(Nagy-, Kurtics), nagyközség Békés vármegye orosházai j.-ban, (1891) 2817 magyar és tót lak., vasúttal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙