Szerecsentyúk

Indiában és Afrikában előforduló bársonyfekete tollazatu fajta, mely némelyek szerint a japáni selyemtyúknak származéka. Jól tojik és szép fehér tojása van. Európában e század elején meghonosították, de maradandó siker nélkül, miután nemcsak taraja, szakálltaraja, szemei, lábszárai és lábai kékes-feketék, hanem felbőre és csontjai is feketések, húsa meg nem nagyon étvágygerjesztően barna.

Szerecseny

kisközség Győr vármegye sokoróaljai j.-ban, (1891) 1032 magyar lakossal.

Szerecsika

az arc fehérítéséhez használt mérges ólomfehér-festék.

Szered

nagyközség Pozsony ármegye nagyszombati j.-ban, a Vág mellett, (1891) 5227 tót, magyar és német lak., adóhivatallal, takarékpénztárral, alsófoku ipariskolával, ipartestülettel, aszalógyárral, gőzkeményítőgyárral, vasúttal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral. Sz. a nyitravármegyei Semptével szemben fekszik; Esterházy-féle kastéllyal. Igen élénk forgalmi pont.

Szereda

község, l. Csík-Szereda és Nyárád-Szereda.

Szereday

Domonkos, Jézus-társasági atya, később kanonok, egyházi iró, született Kolozsváron 1740 körül, megh. Gyulafehérváron 1795 körül. 1758. lépett a Jézus társaságába és 1773. pappá szenteltetvén, tanár lett Nagybányán A társaság feloszlatása után kanonok Gyulafehérváron. Művei: Tripartita praxis judiciaria sacrorum in Hungaria et Transylvania tribunalium (1760); Series episcoporum Transylvaniae (Gyulafehérvár 1790); Notitia capituli ecclesiae albensis (u. o. 1791); Tabulae monumentorum in templo Alba (u. o. 1791); Szentirásbeli dolgokról való beszélgetések (Pozsony 1791) stb.

Szerednye

(Szerednyovo), kisközség Ung vármegye ungvári j.-ban, (1891) 1861 tót, magyar, rutén és német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Szeredy

József, egyházjogi iró, pécsi apátkanonok, szül. Szegzárdon (Tolna) 1831 márc. 3. Elemi iskoláit szülővárosában, a gimnáziumot Kalocsán, a jogi tanfolyamot Pozsonyban és Nagyváradon, a hittudomnyokat Pécsen végezte. Pappá szentelték 1854. Két évig Tevelen, Kurdon és Sombereken káplán. 1855-ben bölcsészettudor, 1856-65. a pécsi főgimnáziumban a mennyiségtan és természettan tanára. 1865. a pécsi püspöki jogliceumon a statisztika, később az egyházjog és római jog tanára. 1874. szentszéki ülnök, 1881. pápai t. kamarás és a liceum igazgatója, mely minőségben jelenleg is működik. 1888. pécsi kanonok, 1891. címzetes apát. Számos, különféle lapokban megjelent dolgozatain kívűl önálló műve: Egyházjog (különös tekintettel a magyar szent korona területének egyházi viszonyaira, valamint a keleti és protestáns egyházakra, 2 köt., Pécs 1874, 2. kiad. 1879, 3. kiad. 1883).

Szerekule

néger törzs, l. Mandingo.

Szerelék

v. szerelvény, de fegyverzet is (l. o. és Armatura). Sz.-kocsik, a tartalék hámszer, nyereg és vasaló szerszámok, a tábori kohó stb. tovavitelére szolgálnak. - A lövegek Sz.-ét l. Lövegszerelék. - Szerelő-állvány, l. Állvány.


Kezdőlap

˙