Tapoly

(Topla), az Ondava jobboldali mellékvize, ered Sáros vármegye ÉNy-i részében, a Mincsol-hegységben, Livóhután felül; eleintén K. felé, majd Livótól kezdve É-ra folyik, Gerlahónál K-re fordul s ezen irányt Bártfáig megtartja, innen kezdve DDK-i irányt vesz, Margonyánál völgye kitágul, de Girálton alul ismét szűk szorossá keskenyedik; Zemplén vármegyébe átlépve, Varannónál az Ondava tág völgyét éri el s abban Parnó közelében az Ondavába ömlik. Hossza mintegy 125 km. Nagyobb mellékvize balfelől a Radomka patak (Girálton alul).

Tapoly-Bisztra

kisközség Sáros vármegye tapolyi j.-ban, (1891) 612 tót lakossal, több jó savanyuvizforrással.

Taposó-járgány

l. Járgány.

Taposó-malom

olyan malom, melynek fekvő kerekét emberek vagy állatok hozzák mozgásba az által, hogy a dobalaku kerék belsejében előre haladni törekszenek.

Taposó-sajtó

a. m. amerikai sajtó (l. o.)

Tapotement

(franc., ejtsd: tapotmán) a. m. ütögetés, l. Massage.

Taprobane

Cejlon sziget ó-görög neve.

Taps

a tetszés évezredek óta szokásos kifejezése, különösen a szinházakban, habár a régibb időkben, sőt a délibb országokban, különösen Spanyolországban, a templomokban sem szokatlan. A rómaiaknál a tóga lebegtetése, épp ugy mint mai napság a kalap- vagy kendőlebegtetés, szintén a tetszés jelei voltak. Aurelianus császár alatt szalagok lebegtetése jött divatba a taps helyett, majd a hüvelyk- és középső ujjal való pattogtatás. A tetszésnek ez a jele természetesen csak akkor igazán megtisztelő, ha nem csinált, erőltetett, fizetett, hanem önkéntes. De van fizetett, rendszeresen organizált iparszerü tapsoló sereg is a szinházakban, melyet «claque» név alatt ismerünk (l. Claqueur). Nálunk rendszeres alakban nem tudott gyökeret verni.

Tapsony

kisközség Somogy vármegye marcali j.-ban, (1891) 1793 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Tapaszakosz

(Thapsakos, Thapsacus, régen Amphipolis), nevezetes ókori kereskedőváros Szíriában, az Eufratesz mellett. Állítólag T. volt határa Salamon birodalmának. Nagy Sándor itt ment át az Eufrateszen. El Hammam romjai vannak itt.


Kezdőlap

˙