Technikai katonai bizottság

l. Műszaki katonai bizottság.

Technikai oktatás

l. Műegyetem.

Technologia

l. Iparműtan.

Teck

a középkorban egy kis hercegség sváb földön, mely eredetileg a zähringi hercegek birtokában volt. 1152. Konrádra, I. Adalbert fiára szállott, aki magát Teck hercegének irta és kinek utódai 1381. Württembergnek adták el ősi birtokukat; a hercegi család utolsó sarja Lajos, Aquileja patriárkája, 1439. halt meg. 1495. I. Miksa császár a Teck hercegi címet és címert a württembergi hercegre ruházta. Vilmos király pedig ugyanazt a címet 1863. Sándor württembergi herceg ama gyermekeinek adományozta, akik a Rhédei Klaudina magyar grófnővvel kötött házasságból származnak. Sándor fia, Ferenc herceg (szül. 1837 aug. 27.) 1866. a cambridgei herceg leányát Máriát vette nőül s azóta Londonban él. Legidősebb leánya Viktoria Mária előbb a walesi herceg legidősebb fiával, Clarence és Arudale hercegével jegyeztetett el, de a vőlegény elhalt és erre a walesi herceg második fiával Györggyel jegyezték el. 1893 jul. 6. végbe ment az esküvő. Mostanig három fia született e házasságból.

Tecklenburg

az ugyanily nevü járás székhelye Münster porosz kerületben, a Teutoburgi erdőben, 900 lak., a T.-i grófok egykori kastélyának romjaival.

Tecoma

Juss. (növ.), l. Kürtvirág.

Técső

(Tyácsova), nagyközség Máramaros vármegye T.-i j.-ban, (1891) 3733 magyar lak., a járási szolgabirói hivatal széke, járásbirósággal, gőzfürésszel, vasúttal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral. Régi pálos kolostora 1363 előtt már létezett. Nagy Lajos király és leánya Mária, továbbá I. Mátyás özvegye Beatrix királyné gazdagon megajándékozták. V. ö. Rupp, Magyarország helyrajzi története (III. 278.); Márki, A T.-i levéltárról (Századok 1889)).

Tectander

György, l. Kakas István.

Tectona

L. fil. (növ.), l. Tektonia.

Tecuci

(Tekucsi), az ugyanily nevü járás (2546 km2 ter., 132,412 lak.) székhelye Moldvában, a Szereth közelében, a Berlad és vasút mellett, (1891) 9261 lak., gimnáziummal; csinos, de keleti jellegü külsővel. Mellette van azon domb, amelyen István ajda a törökökön 1476. Resboieni mellett kivívott győzelme után három napig táborozott.


Kezdőlap

˙