Tejhűtő

a tej tartósságának fokozására szolgáló eszköz, mely nagyobb tejgazdaságokban nem nélkülözhető akkor, ha a tejet nyersen értékesítés végett szállítani kell. A legjobb T.-t Lawrence találta ki, mely némileg módosítva s megjavítva többnyire gyártóinak elnevezésével adatik el. Ennél a T.-nél vékony csövek külsején foly le a tej, a csövekben pedig jeges viz kering. Újabban más elveken alapuló T.-ket is készítenek, de ezek nem olyan jók.

Tejláz

l. Gyermekágy.

Tejmérő

l. Galaktométer.

Tejo

l. Tajo.

Tejopál

l. Opál.

Tejpenész

(Oidium lactis Pers.), gyendég pehelynemü fehér penészbevonat a savanyu tej fölén; gyakran más, tetemesen különböző lénnyel összetévesztik, amely t. i. a feslőcsirákhoz (Schizomycetes) tartozik és a tejsav erjedését okozza.

Tejquarc

l. Quarc.

Tejsav

egybázisu széntartalmu sav, amelynek két izomerje ismeretes. 1. Közönséges v. erjedési T. (etilidén T., a-oxipropionsav, Nancy-sav) CH3.CH(OH).COOH. Előfordul számos megerjedt savanyu folyadékban, p. a savanyu káposztában, ugorkában, tejben stb., továbbá a gyomornedvben. Előállítása úgy történik, hogy cukrot (2. kg.) kevés borkősavval (15 kg.) keverve vizben (17 lit.) feloldanak és pár nap mulva savanyu tejben (4 lit.) szétdörzsölt romlott sajtot (100 g.) és cinkoxidot (1200 g.) elegyítenek a folyadékhoz. Az erjedés 40-50° hőmérsékleten 8-10 nap alatt teljesen végbe megy, továbbá erjeszteni nem is tanácsos a folyadékot, mert akkor a T. vajsavvá lesz; azután a folyadékot felforralják és a képződött T.-as cinket kikristályosítás után kénhidrogénnel elbontják és a kiváló cinkkénegről leszűrt folyadékot vizfürdőn besürítik. A T. sűrü folyadék, fs. 215, vizzel, borszesszel és éterrel elegyíthető és kellemes savanyu ízü. Kénsav felett szárítva részben vizre s T.-anhidridre, desztilláláskor pedig laktidra, aldehidre, szénoxidra és vizre szétbomlik. A T. sóit laktátoknak nevezik és ezek legegyszerübben ugy készíttetnek, hogy az illető fém karbonját T.-ban feloldják. E sók közül orvosi szempontból legfontosabb a ferrolaktát (T.-as vas) Fe(C3H5O3)2 + 3H2O, mely a magyar gyógyszerkönyvben is hivatalos. A T.-nak módosulata az u. n. para- vagy hús-T., mely különféle állati szervben, legfőképen pedig az izomnedvben található és legkönnyebben a Liebig-féle húskivonatból készíthető. A para-T. a közönséges T.-tól főkép abban különbözik, hogy a poláros fény síkját jobbra csavarja, mig a közönséges T. a poláros fényre nem hat. E savnak sói is ismeretesek és ezek a közönséges T. sóitól különböznek.

2. A T.-val izomer az etilén-T. v. hidrakrilsav (hydracrylsav, b-oxypropionsav) CH2OH.CH2.COOH., mely a b-jódpropionsavból vagy a b-propilenglikolból képződik, ha az elsőt nedves ezüstoxiddal melegítjük, utóbbit pedig ha óvatosan oxidáljuk. Készítése akrilsavból ugy történik, hogy azt nátriumhidroxid-oldattal 100° -ra melegítik. Sűrü szörpszerü test, mely hevítéskor v. higított kénsavval való főzéskor vizet veszítve akrilsavvá alakul át. Sói közül számos elő van állítva. L. még Erjedés.

Tejsavanhidrid

l. Laktid.

Tejsavó

l. Szerum.


Kezdőlap

˙