Tűzpadlás

l. Szinház.

Tűzpillék

(Pyralidae), az apró lepkék egyik családja, szárnyaikat nyugvás közben hosszukás háromszögformájuan teszik össze; csápjaik fonálszerüek; mellső szárnyuk hosszukás és röviden rojtozott szélü; a hátsók kerekdedek. Testök különben karcsu és lábaik hosszuak. Kicsiny hernyóik 14-06 lábuak, apró szemölcsökkel és vékony szőrökkel díszítettek. Növényeken, leveleken szabadon élnek, megérintve hátrafelé mennek. Keskeny, hosszu bábjaik a földszinen laza fonadékban nyugszanak. Számos fajuk közül hazánkban mindenütt közönséges a Pyralis pingvinalis L. Szárnyterjedelme 23-24 mm. Szárnyai fénylő barnásak, fekete foltokkal tartkázottak. Különösen házakban, folyósokon szeren tartózkodni. Egész nyáron röpül, zsírfényü hernyója vajban, zsírban és szalonnában él.

Tűzpróba

l. Istenitéletek.

Tűzrendőrség

tűzvész megakadályozására vonatkozó jogszabályoknak foglalatja, másrészt e szabályokat kezelő hatósági közegek. V. ö. Breuer Szilárd, A tűzoltás és tűzrendészet kézikönyve; Markusovszky Béla, megelőző tűzrendészet.

Tűzriadó

l. Dobjelek.

Tűzsér

erős vastű az eladott halak összefűzésére; l. Füzér.

Tűz-szekrény

a lokomotiv- és lokomobilkazánok szekrényalaku részének belsejében elhelyezett szekrény, melynek alsó része a tüzelőanyagot tartó rostély. Ebben foglal helyet a tüzelőanyag. Az első lapján van kivágva a fűtő nyilás, a hátsón pedig a fűtő gázok elvezetésére való tűzcsövek vannak beleerősítve. A T. és a kazánszekrény között köröskörül nehány cm.-nyi hézagot hagynak, hogy az oldalait mindenütt viz boríthassa, oldalfalait álló szegecsekkel kapcsolják a kazánszekrény falaihoz, felső lapját pedig élére állított vasbordákkal merevítik, hogy a gőz nyomásának jobban ellentállhasson, vagy némely esetben hullámosan készítik. L. még Tűzálló.

Tűz-szellentyü

l. Hidráns.

Tűz-szentelés

a kat. egyházban nagyszombaton szokásos szertartás. Abból áll, hogy kovából tüzet ütnek, amelyben a mult évből maradt szentelt olajokat égetik el. A tűz megáldatik és belőle gyujtatnak meg a templom gyertyái és lámpái. A tűz jelenti a sziklasírboltból feltámadt Jézust, ki az Isten és a felebarát szeretetének az ószövetségben majdnem egészen kialudt tüzét felelevenítette és a szentirásban sziklának, szegletkőnek neveztetik. V. ö. Lonovics, Archeologia (I. 205.).

Tűz-szerszám

l. Kovácsolás.


Kezdőlap

˙