v. Humb.

természetrajzi tudományos nevek mellett Humboldt Sándor nevének rövidítése.

Vi

(lat.) a. m. erővel.

Via

(lat.) a. m. út; Via Flaminia, l. Flaminius; Via Appia, l. Appia via; Via dolorosa, a kínszenvedés útja, l. Jeruzsálem; Via triumphalis, diadalút. - Leveleken via a. m. által, keresztül (megjelölésével az illető helynévnek). - A nemzetközi távirásban, l. Csatlakozás.

Via crucis

(lat.) a. m. keresztút. L. Kalvária.

Viadana

az ugyanily nevü járás székhelye Mantova olasz tartományban, a Po bal partján, a Parma és Enza torkolatával szemben, (1881) 15 699 lak., selyem- és vászoniparral, bortermeléssel.

Viadana

néven lett hiressé Grossi Lajos olasz egyházi zeneszerző, szül. a Mantova melletti Viadanában 1564., megh. Gualtieriben 1645 máj. 2. Templomi karnagy volt szülővárosában 1594-1609., majd Fanóban, Velencében és Mantovában. Madrigáljai és nagyszámu egyházi zeneművei maradtak; valószinüleg V. volt az első, aki csak 2-3 énekszólamra szerzette karra szánt munkáit, a többi szólamokat pedig kiséret (basso continuo) gyanánt, egyes hangszerek számára és csak a hangközök szerint megszámozva irta meg. Életirója Parazzi Antal (Milano 1876).

Viador

a. m. gladiator (l. o.).

Viadukt

l. Híd.

Vialis

(lat.) a. m. úthoz való, útra tartozó; gyakran hallani azonban a jó kedvü, kedélyes értelmében is, rendesen ilyen alakban «jó viális», ami nem egyéb mint a jovialis (l. o.) félreértése.

Viamala

(lat. a. m. gonosz út), hegyszoros Graubünden svájci kantonban, a Schams és Domleschg-völgyek közt, amelyen a Hátsó-Rajna 4-500 m. magas szaggatott sziklák közt tör át. A római út, melyet a középkorban is használtak, Almweidenen vezetett át a folyó bal partjára. Ezt nevezték jó útnak; ellenben a sziklák közti utat gonosz útnak. 1470. gyalogutat készítettek a V.-n át, 1738. és 1739. két kőhidat építettek, melyhez járult 1834. a harmadik kőhíd. Ennél végződik a völgy, melynek kezdete a barátságos schamsi völgyre (Vallis sex amnes) nyilik s déli irányban Rofnáig terjed. Főhelye Andeer-Splügen (979 m.), 581 lakossal. Thusistól Splügenig az út hossza 26 km.


Kezdőlap

˙