Visszahelyezés

l. Birtok és Sommás visszahelyezési per.

Visszahivás

visszahivó levél, l. Akkreditálás és Követek.

Visszahonosítás

l. Állampolgárság.

Visszahozó névmás

a viszonyító névmás elavult neve (l. o.).

Visszaidézés

l. Emlékezet és Eszmetársítás.

Visszakobzás

kobozmány (franc. reprise), lásd Tengeri jog.

Visszalépés

Ha távollevők közt valamely kereskedelmi ügylet megkötésére ajánlat tétetik és ennek elfogadására bizonyos idő ki nem köttetik, akkor az ajánlattevő visszaléphet és ajánlata hatályát veszíti: 1. ha a visszavonás a másik félnek az ajánlat előtt vagy azzal egyidejüleg jut tudomására; 2. ha az elfogadási nyilatkozat a válaszadásra rendes körülmények közt szükséges idő elteltével jut az ajánlattevőnek tudomására s ez a V.-t a másik féllel már időközben vagy az elfogadási nyilatkozat beérkezte után azonnal közölte. Viszont az elfogadás hatályát veszíti, ha annak visszavonása az ajánlattevőnek az elfogadási nyilatkozat megérkezte előtt vagy ezzel egyidejüleg jutott tudomására. Oly esetben, midőn az ügyletnek a felek szándéka szerint azonnal teljesíttetni kell, az elfogadás visszavonásának nincs helye, ha a tesjesítés már megkezdetett.

Visszás kép

(franc. renversé), a festmény v. rajz után rézre v. fára metszett képek egy neme, melyeken könnyebbség okáért a sokszorosító lemezre direkt vitetik át az eredeti, s nem, miként rendesen, ennek tükörképe; s igy a lenyomatok nem az eredetit, hanem ennek tükörképét tüntetik föl, melyet V.-nek nevezünk.

Visszatartás

l. Visszatartási jog.

Visszatartási jog

megtartási jog (jus retentionis). A hitelező kereskedelmi ügyletekből eredő és lejárt követelései tekintetében V.-gal élhet adósának azon pénzeire, ingóságaira és értékpapirosaira, melyek ennek akaratával a hitelező tényleges birtokába v. rendelkezése alá kerültek (1875. XXXVII. t.-c. 310. §). E jog nem gyakorolható, ha e tárgyak az átadás előtt v. az átadáskor meghatározott rendelkezés végett kerülnek a hitelező birtokába. Kereskedők egymás közt kölcsönös kereskedelmi ügyletekből eredő, le nem járt követeléseik tekintetében is V.-gal élhetnek, ha az adós csőd alá került, fizetéseit megszüntette v. ha az ellene vezetett birói végrehajtás sikertelen maradt. Ily esetben a határozott rendelkezés kikötése sem bir hatállyal, ha az érintett körülmények az átadás után következtek be v. a hitelező azokról az átadás után értesült. A váltóbirtokos lejárt váltóbeli követelése tekintetében V.-gal élhet adósának azon pénzeire, ingóságaira és értékpapirosaira, melyek jogszerü uton meghatározott rendelkezés nélkül tényleges birtokába v. rendelkezése alá kerülnek. A váltóbirtokos le nem járt követelésére nézve is V.-gal élhet, ha az adós csőd alá került v. az ellene készpénzbeli tartozás miatt megkisérlett végrehajtás sikertelen maradt. Ily esetben a meghatározott rendelkezés sem zárja ki a V. gyakorlását (1876. XXVII. t.-c. 108. §). A V. kereset útján érvényesítendő és hatálya az, hogy minden más hitelező megelőzőleg nyer kielétítést a visszatartott dolgokból.


Kezdőlap

˙