Vizella

portugál fürdő, l. Caldas.

Vizemelő csavar

l. Archimédési csavar.

Vizemelő gépek

l. Vizi kerek.

Vizemésztés

az a viztömeg, melyet valamely vizfolyás medrében másodpercenkint szállít. Ha a vizzel telt meder keresztmetszete t, a viz középsebessége e metszetben v, a vizemésztést pedig Q-val jelöljük, akkor: Q = v. t.

Vizenyő

rosszindulatu (oedema malignum, septicémie gangréneuse), sebfertőzésből származó szeptikémiás megbetegedés, melyet anaerob bacillus (Bacillus oedematis maligni, vibrion septique) okoz, ha a bőr vagy a nyálkahártya áthatoló sebzései földdel, szénaporral vagy rothadó anyagokkal szennyeződnek. De létrejöhet tisztátalan kézzel vagy eszközökkel végzett operálások (bőr alá fecskendezés, érvágás, szülészi beavatkozás) után is, amennyiben ezek útján is bejuthat a szervezetbe a fertőző anyag. Leginkább lovakon észlelték eddig, de előfordul kutyákon, szarvasmarhákon és juhokon is. Mesterségesen valamennyi házi állatra átoltható. Ugy a szándékos, valamint a vétlen fertőzéskor is a sebzés helyéből kiindulólag gyuladásos beszűrődés folytán V.-s duzzanat támad, amely átterjed a szomszédos lágy részekre és tapogatáskor serceg. A daganat közepe rendesen hűvösebb és lágyabb, ellenben a szélek felé merev, forró és fájdalmas, mig a seben át véres, sokszor kellemetlen szagu folyadék szivárog elő. A helybeli tüneteket magas foku láz, vékonybélgyuladás és tüdő-V. kiséri. Gyógykezelés céljából a V.-s daganatok mélyen behasítandók s alaposan fertőtlenítendők. Lefolyása azonban rendszerint halálos s az állat 12-48 óra alatt elhull.

Vizépítészet

a vizzel kapcsolatos műszaki munkálatok tudománya. Két részét szokták megkülönböztetni: az elméleti részt, melyet hidraulikának is neveznek és a gyakorlati részt. Az elméleti rész a nyugvó és mozgó viz nyomásának törvényeit, a viz folyásával kapcsolatos tüneményeket fejtegeti. Újabban a hidraulika kiterjeszkedett a légköri csapadék, a talaj vizátbocsátó képessége és a folyók vizállásai közötti összefüggés kutatására is; e meteorologiai és geologiai egybevetések vetették meg a hidrologia alapját. A viz mozgásának elméleti úton lehozott törvényei azonban a gyakorlati életben csak igen nagy körültekintéssel alkalmazhatók, mert csak matematikailag meghatározott körülmények között érvényesek. Főként nagy zavart okoz alkalmazásuknál az, hogy a képletek tiszta vizre vonatkoznak, a folyók pedig szilárd alkatrészeket is visznek magukkal. Éppen ezért a képletekbe tapasztalati állandókat hoznak be, melyek révén a vizépítészet kiválólag tapasztalati tudománnyá vált. A gyakorlati rész foglalkozik az alapozásokkal, a folyók és patakok szabályozásával, a hajózással, a hajózó csatornák, tengeri és folyami kikötők építésével, a városi vizvezetékek és csatornázások létesítésével és a talajjavító munkálatokkal (lecsapolás, alagcsövezés, öntözés).

Vizépítészeti hivatal

teljes címe: Országos vizépítészeti és talajjavító hivatal; szervezték 1891. az 1889. XVIII. t.-c. alapján; az ország legfőbb vizi műszaki hatóságát képezi a földmívelésügyi minisztérium kebelében. A hivatal egy vezetőből, négy ügyosztályból (dunai, tiszai, kulturmérnöki és vizrajzi osztályok) áll, a megfelelő segédszemélyzettel. A V. a földmívelésügyi miniszter tanácsadója a műszaki dolgokban s a hatáskörébe utalt ügyekben önállóan jár el.

Vizer

István, térképész, szül. 1820., megh. 1856. Komárom vármegye mérnöke volt, kinek 1842. Kopácsy József megbizásából készült térképe A veszprémi egyházmegyét ábrázoló abrosz pontos tudományos jellege és csinos kivitele által nagy feltünést okozott. A Tudománytár 1844-iki évfolyamában A Kárpátok c. alatt becses dolgozatot közölt.

Vizér

a marha metszőfogainak koronája között létező hézag, mely a 9 éves korban keletkezik az által, hogy a kopás következtében mindinkább elkeskenyedő koronák már nem érintkeznek egymással.

Vizesés

a folyóviz szinének hirtelen lejtése. A meder sajátságos alakulása folytán áll elő; ha a mederben erős törés támad, akkor ott sellő képződik; ha a meder lépcsős, ugy bukás, V., zuhatag áll elő, mely nevét a szerint nyeri, amint a lépcső kisebb vagy erősebb.


Kezdőlap

˙