Vizi pamut

(növ.), l. Tiszapamut.

Vizi pók

l. Buvárpók.

Vizi poloskák

(Hydrocores), az igazi félszárnyuak rendjébe tartozó rovarcsoport, melynek tagjai a vizben élnek, igy testük alkata és szerkezete általában a vizi életmódnak megfelelő. Csápjaik ugyanis rövidek, többé-kevésbbé elrejtett, testük csónakformáju és végtagjaik az evezésre, úszásra vagy a vizen való járásra kitünően alkalmasak. Leginkább állati eledellel, más apróbb rovarokkal táplálkoznak. Petéiket sorokban a vizi növényekre erősítik. Csakis az ide tartozók között találhatni a tengerben élőkre is, különben a rovarok tengerben nem élnek. Ilyen p. a Csendes-oceánban tartózkodó Halobates sericeus Esch. Főbb családok: Notonectidae, Nepidae, Galgulidae, Hydrometridae, Gerridae. Hazánk álló vizeiben közönségesek: a molnárka (l. o.), hátonúszó (l. o.), Naucoris cimicoides L., Velia currens Fabr., Limnobates stagnorum L., a vizi skorpió stb.

Vizi rigó

(Cinclus aquaticus Brehm, Hydrobota aquaticus), az éneklő verébalkatnak rendjébe, az árcsőrü rigófélék családjába tartozó madárnem. Hossza 20, szárnyhossza 9, farkhossza 6 cm. Háta szürkés-barna, feje barna, melle és torka fehér, hasa palaszürke. Egész Európában honos; különösen hegyi patakok környékén szeret tartózkodni, ügyesen bukik a viz alá és keresi meg rovarokból és kisebb halakból álló táplálékát. Csak párosodás ideje alkalmával él párosan. Áprilisban költ. Fészekalja 4-6 fehér tojás. Fogságban nem igen tartható.

Vizi rózsa

(növ., a Nymphaea alba), l. Tündérrózsa; sárga V., l. Habrózsa.

Vizi sajtó

igen nagy nyomások eszközlésére való készülék. Lényeges részei: a szivattyu és a tulajdonképeni sajtó (l. ábrát).

[ÁBRA] Vizi sajtó.

Az utóbbi a mellékelt ábrán baloldalt van, mig a szivattyu jobbra van, s a szivattyu dugattyuja, melyet emeltyüvel föl-lejáratnak. A bb viztartó vize az r szitán áthatol, emeli az i szelepet és igy az s dugattyu alá kerül. A visszahajtott viz zárja az i szelepet, nyitja a d szelepet és a t csövön át a sajtó cc csövébe kerül. Itt pp dugattyura nyom, melyet az nn lemezzel együtt emel. A sajtolandó tárgy nn és a szilárd e közé jut. A készüléket feltalálójáról Bramah Józsefről (l. o.) Bramah-féle sajtónak is nevezik. Javítás az a tömítés, melyet először Henry Mandsley alkalmazott Londonban (mások szerint Benjamin Hick Boltonban). A nagy dugattyut (p) megfordított u-alaku erős bőrgyűrü tartja. A készülék működése azon alapszik, hogy a folyadékok a rájuk gyakorolt nyomást minden irányban gyengítetlenül adják tovább. Ha tehát a nagy dugattyu keresztmetszete 10-20-100-szor oly nagy, mint a szivaggyuban levő kis dugattyué, a nagy dugattyura gyakorolt nyomás is 10-20-100-szor akkora, mint amilyent a kis dugattyuval a vizre gyakorlunk és igy csekély erővel rendkivül nagy nyomásokat lehet kifejteni.

Vizi sárga viola

(növ.), l. Gólyahir.

Vizi selyem

(növ.), l. Conferva.

Vizi sikló

(állat), l. Siklófélék.

Vizi skorpió

(állat, Nepa cinerea L.), a vizi poloskák csoportjába, a Nepidák családjába tartozó rovarfaj, melynek első pár lába erős ragadozó és megvastagodott, mig a hátsó pár úszásra alkalmas. Potroh végén két hosszu serteformáju u. n. légzőcső található. Szürkés-fekete szinü, barna szárnyai vöröses v. sárgás erezettel, 12,20 mm. hosszu. Egész Európában mindenütt közönséges az álló vizekben. A halgazdaságra veszedelmes ragadozó.


Kezdőlap

˙