Vizi szolgalmak

l. Szolgalom.

Viziszony

l. Veszettség.

Vizi társulatok

a vizjogról szóló 1885. XXIII. t.-cikk (68-141. §§) szerint alakíthatók vizrendezésre (mederszabályozás, partbiztosítás, árvédelem és ezzel kapcsolatos vizlevezetés) és vizhasználatra (öntözés, alagcsövezés, lecsapolás, sankolás, mocsárkiszárítás stb.). A V., mint olyanok, saját nevük alatt jogokat szerezhetnek, kötelezettségeket vállalhatnak, a biróságok előtt pert indíthatnak és perbe foghatók. A V. csak ugy kezdhetik meg működésüket, ha alapszabályaikat a földművelésügyi miniszter jóváhagyja.

Vizi teve

a hajó tatarozása körül használatos eszköz. Ládaféle, mely ugy van szabva, hogy felső nyilt részével a hajó fenekéhez szorosan illjék. Hajók vizben fölemelésére használják és pedig: megtöltik vizzel, a hajó alá tolják, szorosan ahhoz kötik s midőn vizmentesen zárkózott, elkezdik belőle a vizet kiszivattyuzni, mire a rajta fekvő hajó, kivált ha egyszerre több ilyen is alkalmaztatott, elkezd emelkedni. Használják lyukadt hajók alá is, hogy benne, miután a vizet belőle kimerték, a hajót foltozó kézművesek szárazon és szabadon dolgozhassanak s ekként a tatarozást végezhessék a nélkül, hogy a hajót partra kellene húzni.

Vizi tök

(növ.), sárga, l. Habrózsa; fehér V., l. Tündérrózsa.

Vizi tündérek

l. Viztisztelet.

Vizi tyúk

(Gallinula chloropus L.), a gázlók rendjébe, a vizi tyúkfélék családjába tartozó madárnem. Hossza 31, farkhossza 6, szárnyhossza 20 cm. Háta olajbarna, feje, nyaka és hasa palaszürke, farkfedő tollai közül a szélsők fehérek, a középsők feketék. Sárga csúcsa csőrtöve vörös. Homloktarjagja és lábgyűrüje vörös, mig a lába zöld. Hazája Európa. Magyarországban nyáron nem ritka. Nádasokban fészkel, vándor madár.

Vizi tyúkfélék

(Gallinulidae), a gázlómadarak egyik családja. Csőrük rövid, fejüknél kevésbbé hosszabb; rövid szárnyaik lekerekítettek; tollazatuk tömött; lábujjaik vékonyak, hosszuak és uszókarélyokkal ellátottak. Vizekben élnek, jól úsznak, de annál rosszabb röpülők. Hazánkban két faja: a szárcsa (l. o.) és a vizi tyúk (l. o.) található. L. még Guvatfélék.

Vizjárás

a folyó életjelenségeinek összessége, l. Folyó.

Vizjáték

a vizfolyás valamely helyén a legkisebb és legnagyobb vizállás közötti magasságkülönbség. L. még Vizfok.


Kezdőlap

˙