Vizmesteriskola

a vizmesterek kiképzésére szolgáló tanintézet. Székhelye Kassa. Fölállították 1879. rétmesteriskola címen oly célból, hogy a kulturmérnöki munkálatokhoz segédszemélyzetet, rétmestereket képezzen ki. 1889. újra szervezték s ekkor már az intézet V. nevet nyert s növendékeit nemcsak a talajjavító, hanem vizszabályozó és ármentesítő munkálatokra is oktatja. Eleinte a tanítási idő három év volt, 1895-től kezdve csak két év. A növendékek télen az iskolába járnak az elméleti dolgok elsajátítására, nyáron a gyakorlati ismereteket külső munkálatokon szerzik meg. L. még Mezőgazdasági szakoktatás.

Vizmosás

l. Torda.

Vizmótor

oly készülék, mellyel a viz eleven erejét munkagépek hajtására fordíthatjuk. Két fő tipusa ismeretes: a vizoszlopgép és a vizi kerék. Amannak kinematikai elrendezése olyan, mint a gőzgépeké, csakhogy a kőznyomást a vizoszlop nyomása helyettesíti: emennél pedig az eleven erő valamely kerékszerkezetet forgat.

Vizműtan

l. Hidrodinamika.

Viznyomás

az a súly, mellyel a nyugvó v. mozgó viz valamely edény fenekére vagy falára nehezedik. A nyugvó viz nyomását hidrosztatikai, a mozgóét hidrodinamikai nyomásnak nevezik. L. még Hidrosztatika és Hidrodinamika.

Viznyomásu sajtó

l. Vizi sajtó.

Viznyomat

(franc. marque d'eau), átlátszó betük, rajzok vagy számok a világosság felé fordított papiroson. A viznyomat helyén a papiros kissé vékonyabb. Előállítási a papirosgyár dolga (l. Papiros). Korábban az értékpapirosokat, bankjegyeket a hamisítás megakadályozása végett látták el viznyomattal, újabban azonban - minthogy ma már könnyen utánozható - inkább díszül szolgál.

Viznyugvástan

l. Hidrosztatika.

Vizopál

vagy vizes opál (ásv.), l. Adular.

Vizóra

1. vizvezetékeknél használt szerkezet, mely a vizfogyasztást méri. Számos alakban ismeretes, de egy sem tökéletes; némelyik pontosan méri a kifolyó viztömeget, de a viznyomás rovására; más a nyomásban nem okoz nagy veszteséget, de a mennyiséget nem adja pontosan. Jelenleg éppen ezért a vizvezetéki vizet legtöbb helyen az alkalmazott csapok száma és minősége s nem a fogyasztás mértéke szerint fizetik. - 2. V., l. Klepszidra.


Kezdőlap

˙