Wessenberg-Ampringen

l. Wessenberg.

Wessex

a hét apró angolszász ország egyike, magában foglalta a mai Cornwall, Devon, Dorset, Wilts, Berks és Hants grófságokat, továbbá Wight és Surrey szigeteket. W. alapítója a monda szerint Cerdik vala, ki 494. szállott ki Britannia partján. Az ország idővel oly hatalmas lett, hogy Egbert király alatt a többi angol-szász királyság az ő fenhatósága alá került. L. Angolszászok.

Wessobrunn

(Wessenbrunn), 753. Thassilo herceg által alapított, 1803. szekularizált bencés kolostor a bajorországi felső bajor kerületben, Schöngau és Weilheim közt. a Lech közelében. V. ö. Fugger, Kloster W. (München 1885) és Hager, Die Bauthätigkeit u. Kunstpflege im Kloster W. (u. o. 1894). Ismeretes az itt őrzött, a IX. sz. elejéről való u. n. W.-i imáról, amelyet most Münchenben őriznek.

West

Benjámin, angol festő, szül. Springfieldben (Pennsylvania) 1738 okt. 10., megh. Lonbonban 1820 márc. 1-én. 1760. Rómába ment, ott csakhamar rendkivüli hirnévre tett szert, ugy hogy korának legkiválóbb művészei közé sorozták és a firenzei, parmai és bolognai akadémiák tiszteleti tagjuknak választották meg. 1763. Londonba ment és ott is ugy ünnepelték, mint a nagy történeti festészet kitünő képviselőjét. Művei, melyeknek tárgyát az ókor történetéből és a szentirásból vette, hideg, akadémikus jellegüek, részben az ókori szoborművek, részben a XVI. sz.-beli olasz festészet hatása alatt keletkeztek és mégis lelkes magasztalókra találtak a korabeli angol festők realista képeivel szemben. Jóval érdekesebbek modern tárgyu képei, melyekben azon időben bámulatos merészséggel használta föl korának öltözeteit. Leghiresebb közülük és számtalan reprodukciója révén Angolországban még ma is rendkivül népszerü a Wolfe tábornoknak a quebecki csatában 1759 szept. 13. bekövetkezett halálát ábrázoló festménye (1768, londoni Grosvenor-képtár); ezenkivül hat nagy festmény III. Eduárd angol király történetéből (Hamptoncourt); Penn Vilmos és az indiánok; Nelson tábornagy halála; A la-houguei csata; The battle of the Boyne. V. ö. Galt, The life, studies and works of Benjamin W. (London 1820, 2. kiadás 1826).

West Bay City

(ejtsd: veszt be szitti), város Michigan amerikai államban, a Saginaw-river torkolatánál, vasút mellett, (1890) 12 981 lak., faiparral, hajózással és halászattal.

West Bromwich

(ejtsd: -brömmics), város Stafford angol grófság D-i részében, Birmingham és Wednesbury közt, vasút mellett, (1891) 59 489 lakossal, vasművekkel, üveghutákkal, puska lánc-, lószerszám- s mezőgazdasági szerszámkészítéssel.

Westc.

latin növénynév után Westcott F. nevének rövidítése. Knowlesszal együtt a birminghami botanikus kertet ismertette 1723.

West Chester

(ejtsd: -csesztr), Chester county székhelye Pennsylvania északamerikai államban, Philadelphiától 44 km.-nyire, (1890) 8028 lak., kocsi-, kocsikerékgyártással, papirosmalmokkal.

West Derby

Liverpool (l. o.) külvárosa Lancaster angol grófságban, (1891) 38 2291 lak.

Westeras

ősrégi város és püspöki székhely Westmanland svéd kerületben, a Svartjelnak a Mälar-tóba való torkollásánál, kikötő és vasút mellett, (1893) 8564 lak., hajógyárral, élénk hajózással és kereskedéssel, amelynek fő cikkei a rozs, vas, réz, vitriol stb.; püspöki könyvtárral (12 000 kötet), amelyben az Oxenstierna által odaajándékozott mainzi könyvgyüjtemény is el van helyezve; Wasa-parkkal. Az 1271. beszentelt s a jelen században restaurált dómjának van Svédországban a legmagasabb tornya (97 m.). Wasa Gusztáv az itteni 1527-iki országgyülésen tette uralkodóvá a protestáns vallást; 1544. pedig itt mondották ki, hogy a svéd trón a Wasa-házban örökös.


Kezdőlap

˙