Zwittau

(Svitava), város Mährisch-Trüban kerületi kapitányságban, a Zwittawa és vasút mellett, (1890) 7787 nagyobbára német lak., pamutfonással, pamut-, vászon-, posztó-, jutaszövéssel, dohánygyárral, két gőzfürészmalommal, népkönyvtárral, szövőiskolával, egy szép és új Mária-templommal.

Zwolle

Overyssel németalföldi tartomány fővárosa, a Zwarte Water és vasút mellett, (1893) 27 706 lak., vas- és pamutiparral, rozs-, marha- és halvásárokkal. Kiválóbb épületei: a Mihály-templom pompás orgonával, a kormánypalota a tartományi levéltárral, az igazságügyi palota, a modernizált városháza és egy ó-gót kapu. A 6 km.-nyire fekvő, ültetvényekkel díszített Agnet hegyeken volt egykoron azon kolostor, amelyben Kempis Tamás meghalt. Z. régen jelentékeny kereskedő város és a hanza tagja volt.

Zwönitz

város Zwickau szász kerületi kapitányságban, a Z. és vasút mellett, (1890) Nieder-Z. községet és beleszámítva, 5467 lak., fémáru-, cipő-, kötöttáru-készítéssel, bőr- és sörgyártással, barok ízlésben épült evang. templommal; városházában van elhelyezve a városi könyvtár.

Zygadenos

l. Euthymois.

Zygomorphus flos

(növ.), l. Kétoldalas virág.

Zygomycetes

(növ.) a. m. kapocsspórás gombák, l. Gombák.

Zygophyllaceae

v. zygophyllumfélék (növ.), l. Királydinnyefélék.

Zygospora

(növ.), l. Gameta és a Gombák közt Kapocsspórás gombák.

Zymotikus betegségek

a. m. fertőző betegségek, l. Fertőzés.

Zywiec

galiciai város, l. Saybusch.


Kezdőlap

˙