A PALLAS NAGY LEXIKONA -- HTML VÁLTOZAT

Keresés Böngészés Letöltés

A Pallas Nagy Lexikona az első önálló, nem fordításon alapuló magyar nagylexikon, a századforduló kétségkívül egyik legnagyobb alkotása. A Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt. adta ki 1893 és 1897 között 16 kötetben. A kor szinte egész magyar tudományosságát reprezentálta a több mint 300 fős szerzői gárda. Szócikkek sorát írta pl. Alexander Bernát, Bánki Donát, Cholnoki Jenő, Eötvös Loránd stb. A mintegy 150.000 szócikkben sikerült összefoglalni a korabeli tudomány színvonalán az ismeretek összességét. A Pallast 1911-ben megveszi a Révai Testvérek Rt., hogy majd némileg korszerűsítve a 20-as, 30-as évek népszerű családi lexikonjává tegye.

1998-ban az Arcanum Adatbázis Kft a teljes művet (képekkel együtt) számítógépre rögzítette és CD-ROM-on kiadta. A digitalizált szöveget a MEK később megvásárolta és az Interneten is elérhetővé tette.

A lexikon elektronikus változata sajnos elég sok rögzítési hibát tartalmaz. Kérjük, ha valaki kifejezetten értelemzavaró hibát fedez fel benne, akkor írja meg - a szócikk címével együtt - a moldovan@oszk.hu postafiókba. A nyomtatott kiadással való összevetés után igyekszünk ezeket minél gyorsabban kijavítani. Természetesen azokat az esetleges tárgyi tévedéseket, amelyeket a lexikon eredeti szerzői követtek el, valamint a régies írásmód és a mai helyesírás közötti eltéréseket nem változtathatjuk meg.


Egyéb adatok a lexikonról Mire vigyázzunk a használatkor? Technikai tudnivalók