Hamvas éger - Anin alb.
Alnus incana

Hazája: Európa hegyvidékei.

Termőhelyi igényei: A mézgás égerhez hasonló, de nem annyira melegigényes mint a mézgás éger, éppen ezért magasabb tengerszint feletti helyeken is megtalálható, nem ragaszkodik annyira a vizes környezethez sem, mint a mézgás éger.

Alakja: Nem nő olyan magasra mint a mézgás éger, legtöbb esetben csak másodrendű fa nagyságot éri el. Ágai ferdén felfelé irányulnak, lombozata sűrű.

Kérge. Sima, szürke, nagyszámú paraszemölcsökkel. Idősebb korára kissé repedezik, de sohasem cserepes.

Hajtásai: Általában szürkék, de fehéresen molyhosak. A rügyek hegyesebbek, mint a mézgás égeré, világos lila szinűek és nem ragadósak.

Levelei. Széles tojásdad alakúak, hegyes vagy kihegyesedő csúcsúak, levéllemezének alapja lekerekitett vagy ék alakú. A lemez a nyél felőli részen ép élű, fentebb kétszeresen fűrészes, gyengén karélyos. A fiatal levelek mindkét oldalukon enyhén molyhosak és sohasem ragadósak.. Nyár végére felül kopaszok lesznek sötétzöld színnel, alul kékesszürke és finoman pelyhesek maradnak.

Virágai: Egyivarú egylakiak. A hímbarkák rövidebb kocsányúak és keskenyebbek, mint a mézgás égeré, de szőrösek. A nővirágok ugyanolyanok, mint a mézgás égeré, de szintén szőrösek. Virágai lombfakadás előtt nyílnak.

Termése. Rövid nyélen elhelyezkedő áltoboz, amely nagyon hasonlít a mézgás éger termésére. Magja viszont fordított tojásdad és nagyobb mint a mézgás éger magja. A magot keskeny, bőrnemű szegély övezi.

Felhasználása: Méretei miatt nem annyira hasznosítható, mint a mézgás éger. Tulajdonságai viszont szinte megegyeznek.


- vissza -