Hegyi juhar - Paltin de munte
Acer pseudoplatanus L.

Hegyi juhar
38. ábra

a) leveles és terméses hajtás, b) virágzó hajtás,
c) téli hajtás, d) csiranövényke

Hazája: Dél- és Közép-Európa.

Termőhelyi igénye: A nedves, hűvös, magasabb hegységek fája. Általában a bükkel megegyező termőhelyen él. A párás levegőt kedveli. Nagyon igényes a talaj tápanyagtartalmával szemben. Legjobban növekszik a mészkövön kialakult agyagos, üde talajon. Sziklás talajon is megmarad, ha a repedésekben elegendő termőtalajt talál. Jól növekszik ártereken is, de a poshadó vizet kerüli. Sovány, száraz, meszes, nagyon kötött talajon vagy száraz, savanyú talajon csenevész marad, homokon egyáltalán nem él meg. A nagy hideget és a kései fagyokat jól tűri. Fiatalon árnyéktűrő, később mind fényigényesebbé válik.

Alakja: Elsőrendű fa, törzse zárt állásban szép egyenes, hengeres, szabad állásban rövid törzset és terebélyes koronát növeszt.

Gyökere erős, mélyre hatoló.

Kérge: Fiatalon vékony, sima, szürke, idősebb korában nagy cserepekben repedezik. A cserepek alatt sárgásbarna színű.

Rügyei: Zöldek, ágtól elállóak, rombusz keresztmetszetűek.

Hajtásai barnák, fényesek.

Levelei: 8-15 cm hosszúak, 5 karéjosak, a levélnyelek pirosak 4-10 cm hosszúak. A karéjvégek hegyesek, az öblök keskenyek és hegyes szöget képeznek. A karéjok széle fűrészelt, a levelek színe haragoszöld, ráncos felületű, a fonákjuk kékes színű, az erek mentén szőrös.

Virágai: Kétivarúak vagy felemásak, hosszú, kocsányon függő, összetett, sárgászöld fürtöket alkotnak. Április végén, május elején virítanak.

Termései: Éréskor szürkésbarnák, a két szárny hegyes szöget zár be, a szárnyak domborúan ívesek, a magok gömbölydedek. Októberben érnek, de csak egy-két hónap múlva hullanak le. Szabad állásban már 25-30, zárt állásban csak 40-50 éves korában kezd teremni. Gyakran és bőven terem (38. ábra).

Növekedése: Az elvetett mag 5-6 hét múlva csírázik, két lándzsás, épszélű szik levéllel. Az első lomblevelek még nem karéjosak. Fiatalon nagyon gyorsan nő, de 80-100 év után növekedését befejezi. Ritkán él 200 évnél tovább. Gyökérről gyengén, tuskóról elég jól sarjadzik. A nyesést és az átültetést még suháng korában is jól tűri.

Fája: Kissé sárgás árnyalatú. Bélsugarai vékonyak, alig látszanak. Bélsugár tükrei a sugármetszetben selymes fényűek, hullámos rajzolatúak. Évgyűrűi jól látszanak.

Felhasználása sokoldalú: finom rostú fája közepesen nehéz és közepesen kemény, nem vetemedik, de nedves helyen gyorsan romlik. Különösen az asztalosipar, a lemezipar használja szívesen. Fája szépen faragható és esztergályozható. Nélkülözhetetlen a hangszergyártásban is. Készítenek belőle cipőszeget, mérővesszőt és rajzeszközöket.


- vissza -