65. A FÜRJ.

Egyéb neve: für, fürgy, fürmadár.

(Coturnix coturnix L.)

HASZNOS.


65. A FÜRJ.


Leirás. Akkora mint egy siheder ökle, szinte gömbölyü madár, s a mint rávetjük a szemünket, nyomban eszünkbe jut a «kurta, furcsa suta tyuk». Az egész madárka agyag-színű, sötétebb foltokkal és oly világos vonásokkal, a melyek nagyon emlékeztetnek a zab polyvájára. Az egész test rajzolatja, de különösen a háton tisztán arra való, hogy a lelapúlt vagy meglippent madarat észre ne lehessen venni. A kakas torka fekete, néha nagyon és mélyen is: ekkor «czigányfürj» a neve. Csőre a tyukéhoz hasonlít, lába azonképpen. Eleven szeme világos dióbarna. Fészke a földön van, mindössze kapart lapos gödör, fűszálakkal inkább meghányva, mint bélelve, ide tojja le a tyukocska tíz, néha tizenhat tojását, mely olajsárgás alapon szépen barnán és foltosan szeplőzött. A csirkék, a mint kikeltek és megszáradtak, azonnal anyjuk után futnak, a mi bizony csak szép és ritka látomány, mert tudnak ám meglapúlni s ekkor elnyeli a környék színe.

Élete módja. Olyan az, mint a tyúkoké is. Pitymallattól alkonyatig jönnek-mennek, keresgélnek, magot, bogárságot szedegetnek; tyúkmódra kapargálnak, majd kikerülnek a verőfényre, poros vagy homokos helyre, kis gödröt vájkálnak s úgy fürdenek a homokban, hogy csakúgy porlik. Csak lehullott magot szedegetve, csirkéit arra vezetgetve, hasznos madár, mely megérdemli a védelmet. Hangjánál és életmódjánál fogva a népnek kedves madara. Nagyon szereti a nép a vetésben bujkáló fürjkakas «pitypalatyty» szavát, melyre a fürjtyukicza «vá, vá» szólammal felelget. A tűzről pattant, gömbölyü menyecske

És hogy a fürjkakas nagyon, de nagyon szerelmes, annyira, hogy szerelme vakságában néha még a varangyos békának is udvarol, ezért kurjantja a székely legény a táncz hevében ezt a tánczszót:

VisszaCímlapElőre