Mátyás özvegye

Alig hunyta be szemeit a nagy király, még könnyeztek a királyné szemei, s már ő a könnyeken át azt nézte, ki fog jövendő férje lenni?

Akárki lesz, annak Magyarország királyának kell lenni.

Innen képzelhető, mennyire ellene volt Beatrix annak, hogy Mátyás fia üljön a magyar trónra. Az már nős volt, s nem is vehette el Mátyás özvegyét.

Amint megtudá, hogy kik a trónkövetelők, rögtön kiveté utánuk hálóit; amelyiket legközelebb találta, azt kínálta meg szeretetével.

Miksa fejedelem sokkal egyenesebb lelkű volt, hogysem női kegyvadászás által akart volna jutni koronához; válaszában így szólítá meg Beatrixot:

„Kedves anyám.”

A férjvágyó nő halálos gyűlölettel fordult el tőle és Ulászló felé. Neki mindegy volt, akármelyik.

Ulászló felhasználta a nagyravágyó özvegy ajánlatát, s megígérte, hogy nőül veszi, ha segíti őt a trónra jutni. Beatrix segítette. Többet is tett. Oly kegyekben részesíté, miket csak akkor lett volna szabad osztania, ha már azon gyűrű ujján leendett Ulászlónak, melyet Mátyás húzott neje ujjára.

Ulászló sokáig hitegette az asszonyt; végre az nem állhatta tovább a biztatást, a rendek előtt követelé, hogy Ulászló vegye őt nőül. Nagyravágyásáért annyira megalázta magát, hogy követelése okául felhozta, miszerint Ulászló már azon szerelmi viszonyban is élt vele, melyben házastársak élnek.

A magyar rendek pirulva fordultak el ez asszonytól; mert minden bűne között egy erényt mindig megtartott a magyar: a szűziességet. A királynét egyenesen elmozdíták követelésétől; főokul adták a terméketlenségét.

Ekkor atyjához, a nápolyi királyhoz fordult Beatrix és a Borgiák közül választott pápához, mindkettő sürgeté Ulászló házasságát az özveggyel, de a király azt felelte, hogy inkább szeretné őt testvéréül fogadni.

Végre találtak egy törvényt Csehország corpus jurisában, mely a cseh királyoknak megtiltja özvegyasszonyok nőül vételét. E törvénybe menekült a szorongattatott Ulászló, kit erőnek erejével férjül akartak adni Beatrixhoz.

Akiben egy csepp képzelőtehetség van, elgondolhatja, mennyire rettegett a jámbor férfi ezen rettenetes asszonytól, akitől nem bírt menekülni.

Beatrix végre pört indított ellene, elrablott becsület és csalás miatti elégtétel végett. Két évig folyt a per a consistorium előtt, akkor kimondatott, hogy az özvegynek nincs joga házasságot követelni, a titokban történtekről pedig jobb lesz örökre hallgatnia.

Beatrix dühöngve hagyta el Magyarországot az ítélet után. Magánvagyona a költséges pörre ment fel, családja megbukott Nápolyban, és ő – a leghatalmasabb király özvegye, kinek milliók hódoltak egykor, elfeledve halt meg Ischia szigetén a legnagyobb nyomor és szegénységben.

…Ez volt sorsa Mátyás király özvegyének.


VisszaKezdőlapElőre