Előszó

Közismert, hogy hazánkban - mind a halálozás. mind pedig a rokkantságot okozó megbetegedések tekintetében - a vezető helyet a szív- és érrendszeri betegségek foglalják el.

A Szívbetegek képes ABC-je hézagpótló szerepet tölt be azáltal, hogy rendkívül olvasmányos formában informálja az egészséges embert a szívbetegségek megelőzéséről, a szívbeteget pedig betegségének lefolyásáról, kezelésének különböző lehetőségeiről.

A könyvet az teszi még érdekesebbé, hogy szerzője, a kiváló kardiológus-belgyógyász betegként maga is átélte szívinfarktusát, ennek különböző kezelési formáit, sőt szívműtétét is. Így - nemcsak orvosként, de magánemberként, páciensként is - ismeri mindazokat a problémákat, kétségeket. gondokat, amelyek a betegekben betegségük, illetve műtétjük során felmerülnek. Saját élményei, valamint széleskörű orvosi tapasztalatai alapján foglalja össze könyvében azt. hogy mit lehet, mit szabad és mit kell tennie egy betegnek gyógyulása érdekében, valamint azt, hogy rehabilitálása, gyógyulása után miként tud visszatérni megszokott életritmusába, esetleg eredeti munkakörébe.

Magam közel negyven évet töltöttem el gyakorló orvosként, szívsebészként. Ezért tudom, milyen fontos a beteg (és a hozzátartozó) számára az, hogy megfelelő és részletes tájékoztatást kapjon a kezelőorvostól betegségéről, annak kezelési lehetőségeiről, esetleges műtétjéről, betegségét, műtétjét követő életkilátásairól.

E tájékoztatásban nyújt igen nagy segítséget a Szívbetegek képes ABC-je. Ezért ajánlom minden egészséges embernek és minden szívbetegnek, valamint a műtét előtt állóknak. illetve a már operáltaknak egyaránt tanulmányozásra e könyvet.

PROF. DR. SZABÓ ZOLTÁN
egyetemi tanár