• ugrócipő: távolugrók és magasugrók által használt, puha, béleletlen felsőrészű, hajlékony talpú, talpizomrészén több hegyes kiálló szeget tartalmazó  sportcipő.

  • Ultraflex: poliuretán alapú  ragasztóanyag. Szintetikus és műanyag felsőrészű lábbelik gyártásánál a felsőrész készítéséhez és a talpragasztáshoz használják.

  • utáncserzés: a cserzett ( cserzés) bőr további cserzése. Célja a bőr egyes tulajdonságainak módosítása.  Krómos bőrök titáncserzését rendszerint  növényi- vagy  műcserzőanyagokkal végzik a teltség fokozására, csiszolhatóság ( csiszolás) javítása érdekében. A glutáraldehides utáncserzés a puhaságot és az izzadságállóságot fokozza stb.  Növényi cserzésű bőrök utáncserzése pl.  krómos cserzőanyagokkal a hőállóságot, kopásállóságot stb. növeli. Ezek az ún. kombinált cserzések. Az utáncserzés végrehajtható azzal a cserzéssel is, mint a  főcserzés. Pl. krómos bőrök krómos utáncserzése a puhaság növelésére vagy növényi cserzésű bőrök utáncserzése meleg, tömény növényi cserzőanyag-oldatokkal a feszesség és vízállóság növelésére (pl.  talpbőrök esetében).

  • utcai lábbeli: olyan  fél- vagy  magas szárú cipő, amelyet naponta rendszeresen, viszonylag hosszú ideig viselnek. (Az  általános használatú lábbelik csoportjába tartozik).

  • utókalkuláció: az anyagkihasználás utólagos kiszámítása a felhasznált anyagmennyiség és a kiszabott alkatrészek száma alapján.

  • üres bőr: nyersbőr minősítésére használt fogalom, minden részében vékony és laza szerkezetű bőrt jelent.

  • ütemidő: a  futószalagon két egymást követő félkészterméknek vagy szállítási egységnek egy pont melletti elhaladása közötti időtartalom. (Ennyi időközönként kerül le a futószalagról egy pár felsőrész, cipő, alkatrész, ill. egy szállítási egység.)

  • ütőszilárdság: fémből, fából vagy műanyagból készült lábbeli alkatrészeinek elroncsolásához szükséges fajlagos ütőmunka, amelyet  Charpy-kalapáccsal vizsgálnak. Kaptafák, sarkak, munkásvédelmi lábbelik orrmerevítője szilárdságának vizsgálatára alkalmas.