Fogyasztói tanácsok
Legyen kritikus fogyasztó: csak azt vegye, amire valóban szüksége van! A cégek élelmiszerreklámokra évente kb. 8 milliárd Ft-ot költenek, melyet - az árba beépítve - Önnel fizettetnek meg. Ne hagyja magát elkábítani a reklámoktól, hiszen azok nem a termék minőségéről szólnak!
Szánjon elég időt a vásárlásra és még a boltban olvassa el a termék ismertető címkét (különösen fontos ez az új, ismeretlen termékeknél). Az üzletekben csomagolatlanul vagy kimérve vett élelmiszerek (pl. pékáruk, sajtféleségek, töltelékáruk) összetételét próbálja a gyártótól megtudakolni.
Minél több feldolgozási fázison megy át egy alapanyag, vélhetően annál több benne a különféle adalék. Bolti konzervek, édességek, mélyhűtött és félkész ételek helyett ezért vásároljon inkább friss piaci alapanyagokat és amit lehet, készítsen el otthon maga (főzelékek, saláták, szószok, pizza, krokettek, krumpli- és tejtermékek stb.).
Lehetőleg kerülje azokat a termékeket, melyek a füzetben problémásnak jelzett adalékokat tartalmazzák. Különösen fontos ez gyerekeknél és allergiásoknál.
Kerülje az aromákat, ízfokozókat és édesítőszereket tartalmazó élelmiszereket (ezek feleslegesen terhelik a szervezetet és becsapják a természetes ízvilágunkat).
Ne egyen színezett élelmiszereket (édességek!), legfeljebb ha természetes eredetű színezéket tartalmaznak.
Tartson mértéket a füstölt és a pácolt húsáruk fogyasztásánál. Ez utóbbiakat grillezve se egye, mert 150°C felett a nitrit-maradékokból rákkeltő anyagok képződhetnek.
Szomjoltásra legjobban a tiszta ivóvíz alkalmas, nem pedig az üdítőnek nevezett (ízfokozott, agyoncukrozott, koffeinnel és szén-dioxiddal dúsított) drága "műitalok". Az édes borok helyett részesítse előnyben a száraz fajtákat (kevesebb kén-dioxidot tartalmaznak).
Higgye el, hogy a fogyasztónak a pénzéért joga van tudni, hogy mit vesz és hogy céltudatos vásárlásával befolyásolhatja az élelmiszerválasztékot.
HASZNÁLJA KI A HATALMÁT - NE NYELJEN LE MINDENT!