nándorfehérvári ostrom, kenyérmezei csata, udbinjai csata

Dugovics Titusz önfeláldozása
csatajelenet 3.
Belgrád
nándorfehérvári ostrom

II. Mehmed szultán által vezetett oszmán hadjárat része, amelynek célja az 1427 előtt Szerbiához tartozó Nándorfehérvár bevétele volt. 1456. május elején indult a kb. 60-70 ezer fős oszmán sereg. Július 3-án érkeztek a vár alá, amelynek kapitánya Szilágyi Mihály volt kb. 5 ezer védő élén. Az ostrom másnap kezdődött. Július 14-én a felmentésre érkező keresztes sereg hajói áttörték a török folyami zárat, a parton vonulók pedig részben a várat töltötték fel, részben a Száva túlpartján táboroztak. Július 21-én a törökök elfoglalták a várost, s behatoltak a várba; 22-én a keresztesek azonban Kapisztránói János vezetésével átkeltek a Száván, Hunyadi pedig a várból kitörve az ágyúállásokat foglalta el. A szultáni sereg ekkor a szpáhik fedezete alatt visszavonult, így nem üldözték őket.

TI


kenyérmezei csata

Haszán-oglu Isza bég 40 ezres török és 15 ezres havasalföldi sereggel 1479-ben Erdélybe vezetett zsákmányoló hadjáratának döntő csatája. A visszavonuló csapatot a Maros jobb partján Alvinc és Szászváros között Bátori István vajda saját csapataival, a moldvai és szász hadakkal támadta meg. Hatórás harc után a magyar szárnyak felbomlottak, csak a fősereg tartotta magát, amikor délről megérkezett Kinizsi Pál nehézlovassága, amely hátbatámadta az oszmánokat; így Kinizsi és Bátori serege győzött. A csata mindkét oldalon súlyos veszteséggel járt, korabeli, túlzó adatok szerint 8 ezer magyar és 30 ezer török halt meg.

TI


udbinjai csata

Jakub boszniai pasa 1493-as belső-ausztriai zsákmányoló hadjáratának része. A visszafelé tartó hatezer fős oszmán sereget Derencsényi Imre 1500 horvát-szlavón-dalmát lovasból és 12 ezer alig felfegyverzett gyalogosból álló csapata három napos várakozás után, szeptember 11-én a nyílt mezőn, a Korbáviában fekvő Udbinjánál támadta meg. Tubero dalmát történetíró szerint "a horvát nemesség szinte teljesen elpusztult, a földek pedig állataiktól és földműveseiktől ehagyatva csaknem elnéptelenedtek." A fogságba esett horvát bán török rabságban halt meg.

TI