NYILATKOZAT MAGYARORSZÁG ÁLLAMI, TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI RENDJÉNEK ALAPELVEIRŐL ÉS A POLITIKAI KIBONTAKOZÁS ÚTJÁRÓL

Bibó István hagyatékában e nyilatkozatból több azonos szövegű magyar példány s egy angol és orosz nyelvű fordítás található (MTA Kézirattár, Ms. 5110/188). A magyar nyelvűek közül az egyik a Petőfi Párt (Farkas Ferenc, Bibó István), a másik a Magyar Értelmiség Forradalmi Tanácsának (Major Máté, Markos György) aláírásával ugyanitt található. Külön lapokon (Ms. 5110/188., 189., 190.) a Szociáldemokrata Párt (Kunszery Gyula, 1956. dec. 8.) és a Magyar Parasztszövetség (Kelemen Sándor, Göncz Árpád, dátum {4-791.} nélkül) egyetértő nyilatkozata, valamint az Írószövetség támogató levele (Veres Péter, Tamási Áron, Háy Gyula, Erdei Sándor, dec. 14.). Végül egy levélmásolat, nyilvánvalóan a szovjet nagykövetnek, Andropovnak, a következő szöveggel:

Excellenciás Uram!

Van szerencsém a „Magyarország állami, társadalmi és gazdasági rendjének alapelveiről és a politikai kibontakozás útjáról” szóló mellékelt „nyilatkozat”-ot – miután a Szovjetunió nagykövetségére e hó 10-én egyízben már elküldött példányunk tudomásunk szerint nem érkezett meg – Excellenciádnak ezúton elküldeni. E nyilatkozat bírja a Nemzeti Parasztpárt és a Szociáldemokrata Párt írásban kinyilvánított hozzájárulását, valamint a Független Kisgazdapárt időközben vidékre távozott vezetőjének, Kovács Bélának részletes megtárgyalás alapján megadott előzetes hozzájárulását. Bírja ugyancsak a Parasztszövetségnek, a Magyar Értelmiség Forradalmi Tanácsának és a Magyar írók Szövetségének írásban adott hozzájárulását. A Nagybudapesti Munkástanács e nyilatkozat tartalmát ismeri és azzal egyetért, annál is inkább, mert e nyilatkozat lényeges tartalmában egyezik a munkástanácsok által már előzőleg többízben kiadott politikai nyilatkozatok tartalmával.

E nyilatkozat egy példányát megküldöttük az Indiai Köztársaság magyarországi követségének. Megküldöttük továbbá Dobi István úrnak is.

Fogadja Excellenciás Uram megkülönböztetett tiszteletem nyilvánítását.

Budapest, 1956. dec. 21.

A Petőfi Párt (Nemzeti Parasztpárt) főtitkára

A levélmásolat hátulján ceruzával, Bibó István kézírásával a Nyilatkozat-ra vonatkozó feljegyzés található: „1956 decemberében a parasztpártban fogalmazott s az összes pártok {4-792.} és szervezetek által közvetlenül vagy közvetve jóváhagyott nyilatkozat, mely Menon indiai követ közvetítésével eljutott Bulganyinhoz s ott kedvezőtlen fogadtatásra talált. B. I.”

Noha e rájegyzés („a parasztpártban fogalmazott… ”) kollektív munkára utal, a szöveg stílusát tekintve és Bibó István korábbi kibontakozási tervezeteivel (okt. 30., 31., nov. 6.) összehasonlítva a Nyilatkozat is az ő szerzőségére vall; ezért vettük fel kötetünkbe. A korábban külföldön, utóbb Magyarországon is többször publikált „A Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom kibontakozási javaslata” érzésem szerint e nyilatkozatnak valóban kollektív munkával történt átdolgozása; kötetünkben ezért nem szerepel.