hurut

az erdélyi örmények jellegzetes ételízesítő tejterméke. Nyáron egész évre előre elkészítik. Felfőzött, beoltott tejet faedényben savanyodni hagynak, majd apróra vagdalt petrezselyem- valamint kevés tárkony- és zellerlevelet belekeverve üstben felforralják. A kicsapódó túrót kis kúp alakú darabokban megszárítják. Megreszelve, tejfelben feloldva különböző levesek, köztük húsleves ízesítésére, savanyítására használják. A hurut az örmény települések széles körzetében máig keresett árucikk. – A hurut szó etimológiai rokonsága számos török, tatár, mongol népnél szárított túrót jelöl. Magát a szárított túró készítését és a hurut elnevezést a rövid moldvai tartózkodás után a 17. sz.-ban Erdélybe telepített örmények már feltétlenül magukkal hozták. – Irod. Szongott Kristóf: A magyarországi örmények etnographiája (Szamosújvár, 1903).